IZZAHASHARI[DOT]BLOGSPOT[DOT]COM

Friday, 23 March 2012

Tutorial : Hover Link Tulisan Mengecil .

Assalamualaikum .

Hai semua ^_^v . Sejak kebelakangan ni , Izzah ada terima banyak request dari kawan bloggers lain . Izzah buat  Hover Link Mengecil . *Jika tulisan tu kecil sangat akan membesar ikut saiz yang korang tetapkan* Ok . Izzah guna untuk link-link kat blog Izzah ni . Sambung ~

1.Log in blog > Dashboard > Design > Edit HTML .
2.Cari kod ini dengan tekan Ctrl+F :

a:hover

3.Dah jumpa ? Ok .  Copy kod ni dan paste di bawah kod tadi .

font-size: 22px;font-weight: bold;text-decoration: none} 

4.NOTES :
IZZAH : Tukar dengan angka yang kecil jadi ia akan mengecil , jika tukar angka yang lebih besar maka hover itu akan menjadi besar .

5.Dah siap ? PREVIEW dulu , kalau tiada Error , Baru boleh SAVE .

Selamat Mencuba ^_^v .

Assalamualaikum .

Tutorial : Letak Background Di Dalam Twitter .

Assalamualaikum .

Hai semua ^_^v . Lama betul nak tunggu Izzah buat tutorial . Hehe . Ini pun sebab ada orang tanya macam mana  ! Haha . Ok . Kalau nak tengok apa dia tanya . Ni :


Ok . Dia tanya macam mana nak buat background kalau orang tu bukak kita punya twitter . Sambung .

1.Log in twitter > Edit your profile > Design > Choose File .

2.Jangan lupa tick pada Tile background !

3.Jika dah Choose File . Maksudnya pilih background mana dari file korang lah . Bila dah , Save changes .

Senang je kot ! Hehe . Selamat Mencuba ^_^v .

Assalamualaikum !

Sunday, 18 March 2012

Tutorial : Blockquote . (Hover border melengkung)

Assalamualaikum .

Hai semua ^_^v . Kali ni Izzah nak ajar korang macam mana nak buat blockquote yang biasa punya dia ada border right and left . Border right and left tu akan straight je bentuk dia . Bila kita halakan cursor kat blockquote tu border right and left tu akan jadi melengkung .Jom Mula :)

1.Log in blog > Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates .
*Jika anda ada guna blockquote sekarang,sila delete kod-kod tu ok . Hehe , nanti tak jadi pulak*

2.Korang tekan Ctrl+F serentak dan cari kod ini :

.post blockquote {

3.Dah jumpa ? Okey . Korang copy kod ni dan paste di bahagian bawah kod yang korang cari tadi :

background: url(URL BACKGROUND SEBELUM HOVER)
border-left: 4px solid #000000;
border-right: 4px solid #000000;
-webkit-transition-duration: 0.5s;
}
.post blockquote:hover{
background: url (URL BACKGROUND SELEPAS HOVER)
border-left: 4px solid #000000;
border-right: 4px solid #000000;
-webkit-border-radius: 36px 12px;
-moz-border-radius: 36px / 12px;
-webkit-transform: skew(-1.deg,-1.5deg);
-webkit-transition: 0.5s;
}

NOTES :
IZZAH : URL BACKGROUND BLOCKQUOTE korang sebelum hover .
IZZAH : Warna border left korang .
IZZAH : Warna border right korang .
IZZAH : URL BACKGROUND BLOCKQUOTE korang selepas hover .
IZZAH : Warna border left selepas hover .
IZZAH : Warna border right selepas hover .

Kod warna dapatkan di sini > http://immigration-usa.com/html_colors.html

4.Kalau korang dah tukar semua tu , korang kena PREVIEW dulu . Kalau tiada Error baru boleh SAVE .

Selamat Mencuba ^_^v .

Assalamualaikum !

Tutorial : Blockquote Simple (Dengan Background)

Assalamualaikum .

Hai semua ^_^v . Kali ni Izzah nak tolong orang yang takde blockquote tu , jadi ada ! hehe ! Ini simple punya je ! Tapi ada background lah ye ~ *Aku tau lah kod dia apa k* . Haha ! Ok . Jom sambung !

1.Log in blog > Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates .

2.Tekan Ctrl+F serentak dan search kod ini :

.post blockquote {
3.Dah jumpa ? Ok . Korang copy kod ni pulak and paste di bahagian bawah kod yang korang cari tadi tu .

background: url(URL BACKGROUND BLOCKQUOTE ANDA)
border: 2px solid #000000;
padding: 6px;
{

NOTES:
IZZAH : Korang punya URL untuk BACKGROUND BLOCKQUOTE tu .
IZZAH : Ketebalan border korang .
IZZAH : Boleh tukar dengan dotted / dashed / solid .
IZZAH : Warna border tu . Dapatkan kod warna di sini > http://immigration-usa.com/html_colors.html

4.Kalau dah ubah semua , korang kena PREVIEW dulu . Kalau tiada Error baru boleh SAVE .

Selamat Mencuba ^_^v .

Assalamualaikum !

Beri Perhatian ~

Assalamualaikum .

Hai semua ^_^v . Izzah nak semua ambil perhatian . Ok . Ready ? JOM . hehe !

Bagi FOLLOWERS-FOLLOWERS TUTORIAL IZZAH ! BACA NI :

Tutorial sekarang Izzah akan share . kalau nak request,
request . Kalau Izzah ada tuto best nak di share . Izzah share .
Korang takyah request pun tak paa .K ? Hehe !

Ok . Yang tuto BLOGSKIN tu pulak :

Bagi pengguna BLOGSKIN , Izzah "akan" buat tuto
untuk blogskin kalau ada masa lapang . K ? Hehe !. 

Ok .semua ni Izzah nak kasi taw sebab takut terlamabat ! Hehe ! Lepas ni , Izzah nak buat lah tuto ! Hehe ~ JOM TERJAH ! lalala ~ apa-apa lah !  HAHAHA !

Assalamualaikum ! ^_^v .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This blog fully designed by IZZAHASHARI | Dont copy my tutorials or my entries ! | Alright reserved by IzzahAshari