IZZAHASHARI[DOT]BLOGSPOT[DOT]COM

Saturday, 25 February 2012

Tutorial : Energy Saving Mode

Assalamualaikum :)
Sekarang ni Izzah baru dapat mesej dari sapa tah nama dia kan. dia tanya macam mana nak buat Energy Saving Mode tuh ! huhu ! orait ! kalau korang nak taw jugak macam mana nak buat benda ni , hanya ikut step yang Izzah dah sediakan ni :) Huhu !


1.Log in blog > Dashboard > Design >Edit HTML > Tick Expand Widget Templates.

2.Tekan Ctrl+F dan cari kod ini :

<head>

3.dah jumpa ? bagus.Copy kod ini pula :

<script language="javaScript" type="text/javascript" src="http://www.onlineleaf.com/savetheenvironment.js"></script> 

4.Paste kan kod atas ni di bahagian bawah kod yang <head> tadi tu.

5.Ok , sekarang SAVE TEMPLATE.

6.View blog anda,dan tunggu beberapa minit , tanpa menggerakkan cursor anda di blog anda ! Kalau ia menjadi , anda selamat . jika tidak.Minta Maaf :)

Selamat Mencuba.

Assalamualaikum :)
Bye :)

26.02.2012

Tutorial : Bilangan Pages Kat Blog !

Assalamualaikum :)
Ok , sekarang ni , Izzah ada mood pulak nak buat tutorial lebih :) Huhu . Buat pages kat blog ?? Hmmm.
Benda ni macam dia akan bagi taw la kita kat pages yang keberapa di blog kita tu. macam 1 of 16 , lepas tu . dia akan tulis ler , Next ke apa ke lah ye. So , kalau nak try ,ikot step di bawah !


1.Log in blog > Design > Add gadget > HTML/JavaScript.

2.Copy kod kat bawah ni :

<style>
.showpageArea a {
text-decoration:underline;
}

.showpageNum a {
text-decoration:none;
border: 1px solid #bbb;
margin:0 3px;
padding:3px;
}

.showpageNum a:hover {
border: 1px solid #bbb;
background-color:#bbb;
}
.showpagePoint {
color:#fff;
text-decoration:none;
border: 1px solid #fff;
background: #000;
margin:0 3px;
padding:3px;
}
.showpageOf {
text-decoration:none;
padding:3px;
margin: 0 3px 0 0;
}
.showpage a {
text-decoration:none;
border: 1px solid #bbb;
padding:3px;
}
.showpage a:hover {
text-decoration:none;
}
.showpageNum a:link,.showpage a:link {
text-decoration:none;
color:#333;
}

</style>



<script type="text/javascript">

function showpageCount(json) {
var thisUrl = location.href;
var htmlMap = new Array();
var isFirstPage = thisUrl.substring(thisUrl.length-14,thisUrl.length)==".blogspot.com/";
var isLablePage = thisUrl.indexOf("/search/label/")!=-1;
var isPage = thisUrl.indexOf("/search?updated")!=-1;
var thisLable = isLablePage ? thisUrl.substr(thisUrl.indexOf("/search/label/")+14,thisUrl.length) : "";
thisLable = thisLable.indexOf("?")!=-1 ? thisLable.substr(0,thisLable.indexOf("?")) : thisLable;
var thisNum = 1;
var postNum=1;
var itemCount = 0;
var fFlag = 0;
var eFlag = 0;
var html= '';
var upPageHtml ='';
var downPageHtml ='';


var pageCount=5;
var displayPageNum=3;
var firstPageWord = 'Awal';
var endPageWord = 'Akhir';
var upPageWord ='Sebelumnya';
var downPageWord ='Selanjutnya';



var labelHtml = '<span class="showpageNum"><a href="/search/label/'+thisLable+'?&max-results='+pageCount+'">';

for(var i=0, post; post = json.feed.entry[i]; i++) {
var timestamp = post.published.$t.substr(0,10);
var title = post.title.$t;
if(isLablePage){
if(title!=''){
if(post.category){
for(var c=0, post_category; post_category = post.category[c]; c++) {
if(encodeURIComponent(post_category.term)==thisLable){
if(itemCount==0 || (itemCount % pageCount ==(pageCount-1))){
if(thisUrl.indexOf(timestamp)!=-1 ){
thisNum = postNum;
}

postNum++;
htmlMap[htmlMap.length] = '/search/label/'+thisLable+'?updated-max='+timestamp+'T00%3A00%3A00%2B08%3A00&max-results='+pageCount;
}
}
}
}//end if(post.category){

itemCount++;
}

}else{
if(title!=''){
if(itemCount==0 || (itemCount % pageCount ==(pageCount-1))){
if(thisUrl.indexOf(timestamp)!=-1 ){
thisNum = postNum;
}

if(title!='') postNum++;
htmlMap[htmlMap.length] = '/search?updated-max='+timestamp+'T00%3A00%3A00%2B08%3A00&max-results='+pageCount;
}
}
itemCount++;
}
}

for(var p =0;p< htmlMap.length;p++){
if(p>=(thisNum-displayPageNum-1) && p<(thisNum+displayPageNum)){
if(fFlag ==0 && p == thisNum-2){
if(thisNum==2){
if(isLablePage){
upPageHtml = labelHtml + upPageWord +'</a></span>';
}else{
upPageHtml = '<span class="showpage"><a href="/">'+ upPageWord +'</a></span>';
}
}else{
upPageHtml = '<span class="showpage"><a href="'+htmlMap[p]+'">'+ upPageWord +'</a></span>';
}

fFlag++;
}

if(p==(thisNum-1)){
html += '&nbsp;<span class="showpagePoint"><u>'+thisNum+'</u></span>';
}else{
if(p==0){
if(isLablePage){
html = labelHtml+'1</a></span>';
}else{
html += '<span class="showpageNum"><a href="/">1</a></span>';
}
}else{
html += '<span class="showpageNum"><a href="'+htmlMap[p]+'">'+ (p+1) +' </a></span>';
}
}

if(eFlag ==0 && p == thisNum){
downPageHtml = '<span class="showpage"> <a href="'+htmlMap[p]+'">'+ downPageWord +'</a></span>';
eFlag++;
}
}//end if(p>=(thisNum-displayPageNum-1) && p<(thisNum+displayPageNum)){
}//end for(var p =0;p< htmlMap.length;p++){

if(thisNum>1){
if(!isLablePage){
html = '<span class="showpage"><a href="/">'+ firstPageWord +' </a></span>'+upPageHtml+' '+html +' ';
}else{
html = ''+labelHtml + firstPageWord +' </a></span>'+upPageHtml+' '+html +' ';
}
}

html = '<div class="showpageArea"><span style="padding: 2px 4px 2px 4px;margin: 2px 2px 2px 2px;border: 1px solid #333; background-" class="showpage">Page '+thisNum+' of '+(postNum-1)+': </span>'+html;

if(thisNum<(postNum-1)){
html += downPageHtml;
html += '<span class="showpage"><a href="'+htmlMap[htmlMap.length-1]+'"> '+endPageWord+'</a></span>';
}

if(postNum==1) postNum++;
html += '</div>';

if(isPage || isFirstPage || isLablePage){
var pageArea = document.getElementsByName("pageArea");
var blogPager = document.getElementById("blog-pager");

if(postNum <= 2){
html ='';
}

for(var p =0;p< pageArea.length;p++){
pageArea[p].innerHTML = html;
}

if(pageArea&&pageArea.length>0){
html ='';
}

if(blogPager){
blogPager.innerHTML = html;
}
}

}
</script>

<script src="/feeds/posts/summary?alt=json-in-script&callback=showpageCount&max-results=99999" type="text/javascript"></script>
<div style="text-align:right;font-size:10px;color:000000;margin-top:15px;display:none;"> <a href="http://blogkomputers.blogspot.com">Grab this Widget ~ Navigasi Halaman</a></div>

3.Paste kan kod di atas ni kat ruangan HTML tu.

4.Dah ? SAVE. Okay . sekarang ?? apa berlaku :) huhu.

Selamat Mencuba !

Assalamualaikum :)
Bye :)

26.02.2012 

Credit to : Cik Farah 

Tutorial : Highlight Tanpa Background !

Assalamualaikum.
Hah , cik adik ni tanya Izzah macam mana nak buat highlight tanpa background , hmmm , ni lah dia :

Seperti ni lahh , cik adik tu tanya ! huhu , ok , Izzah akan ajarkan ! tapi , kalau nak guna tutorial ni , Credit Izzah ! sebab , Izzah yang cari kod ni and buat code ni :) Ok ? Hmm.

Jom lah ikut ni :


1.Log in blog > Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates.

2.Search kod ini :

a:link {

3.dah jumpa ? Ok , good.Sekarang copy kod ni :



::-moz-selection {
color:#000000;
}


::selection {
color:#000000;
}
4.Paste kan kod kat atas ni kat bahagian atas kod a:link { tu.


5.Yang warna merah tu , korang ubah dengan kod warna yang korang suka ! kod warna dapat kan di sini > http://immigration-usa.com/html_colors.html

6.Lepas dah siap.Preview dulu ! kalau tak de error , baru save.ok ?


Jadi takk ? Jadi takk ? Huhu Komenn ~

Selamat Mencubaa.



Assalamualaikum :)
Bye :)



26.02.2012 

Tutorial : Scroll Box For Entry.


Assalamualaikum , Seperti yang Izzah katakan tadi,
Izzah nak buat Tutorial mengenai Scroll Box For Entry.
Betul kan ??! Izzah tengah tulis dalam scroll box lah niy!
Huhu ! nak belajar ?! Okeh , Korang boleh belajar cam ne
nak tukar background , tapi buat masa ni , korang buat
scroll box normal macam ni dulu lah yew :) Huhu! k.
Nak belajar kan ??! Jom ikot Tutorial ni !




Okay , korang nak belajar tak ??! Okay , kalau korang nak belajar , ikot step-step niy :

1.Log in blog > Dashboard > New Post.

2.Pastikan , sekarang korang ada di mode Edit HTML , dan bukan compose ye.Ini untuk memastikan tiada silap dan salahnya !

3.Paste kan kod ni di mode Edit HTML tu :



<center><div style="background-image: url(&quot;http://dl.glitter-graphics.net/pub/303/303771ob8r4r0z04.png&quot;); border: 3px double #FF3399; height: 150px; overflow: auto; width: 400px;">

Taip isi-isi dan ayat korang di sini ...

</div>

4.Yang warna pink , Korang boleh tukar warna , kalau korang nak tukar warna , cari kod warna tersebut di sini --->>> http://immigration-usa.com/html_colors.html

5.Okay warna biru pulak, korang boleh tukar width dan height mengikut keselesaan korang ye.

6.Okay , sekarang , korang tukar mode tu daripada Edit HTML ke Compose untuk lihat previewnya.

7.Okay , menjadi takk ?! Huhu , kalau dah menjadi , korang boleh terus publish. Huhu.


Apa yang dah terjadi ??! Harap Komen. Kalau tak faham jangan malu ! tanyaa je !

Selamat Mencuba !



Assalamualaikum :)
Bye :)



25.02.2012 

Apa yang Izzah nak buat ??!


Assalamualaikum ! Huhu , Okeh , Sekarang ni , Izzah saja je
Nak tulis post dalam scroll box ! huhu , ada salah kee ?! tak de enn. so
ok , sekarang Izzah nak bagitaw korang yang lepas entry niy , Izzah
akan buat Tutorial macam mana nak buat entri dalam scroll box
yang cenggini :) Huhu ! okeh ?! Jom lah sama-samaa :)
Kita bergembira ! hahahaha :)

Friday, 24 February 2012

Tutorial : Letak Garis Tutup Kat Entry.(Ikot suka hati)

Assalamualaikum :)
Huhu ! okeh , korang , Hari ni Izzah nak sharekan satu tutorial :) Ada sorang kawan2 Izzah ni , dia tanya , Macam mana nak buat garis penutup kat bawah entri tuu ?! tapi sesuka hati je la a !. Ok, itu soalan dorang , and Izzah nak buat tutorial yang sama ~ haha . *boleh tukar warna.


Okay , jom sambong dengan Tutorial kitaa nii :) Huhu !. okeh , ikot tutorial di bawah ! :).

1.Log in blog > Bukak New Post korang.

2.Korang type lah apa-apa cerita kee kan . lepas tu , korang pastikan masa tu , korang ada kat bahagian Compose ! Dan bukan Edit HTML !

3.Okay , lepas dah siap buat cerita apa-apa tuh , korang pastikan korang di bahagian Edit HTML pula !

4.Ok dah ?! Good. Sekarang korang paste kan kod kat bawah ni kat mana korang nak buat line tuh.
5.Okay , yang Kod Watna tuh , korang boleh cari kodnya di sini --> http://immigration-usa.com/html_colors.html

p/s : kalau korang nak tambah lagi line tuh , korang ikot lah step 4 tuh balek . yew. *bahagian Edit HTML yew!


6.Yay ! dah siap ! sekarang apa tunggu lagi ?! Cepat lah Publish ! Huhu.


Selamat Mencuba ! Ada apa-apa terjadi ? Comment !


Assalamualaikum :)
Bye :)



25.02.2012 ♥

Thursday, 23 February 2012

Berita Terhadd ~ Di Blog

Assalamualaikum ;)
Uhuk ! tergelak dengan title ni ~ hahahahaha ! But ada beritaa yang kazoom ! korang tak tahuu :) huhuu ! *kalau tak tau , makan lah tahu tuh ! jangan disimpan ajekk ! hahha !
Okay , jom kita terjah dan mengetahui apa berita nyaa ! ~kk , jom :)


BLOG IZZAH DIKENALI SEBAGAI BLOG TERRENDAH ??
"Pelik" betul lahh ! apsal lah blog Izzah jugak yang blog terrendah ??! adakah sebab follower terlalu rendah bilangannya ??! Atau pun , blog Izzah ni dikenali lebih dekat sebagai blog terkecil owner nyaa ?!
Hmm ! Izzah pun tersedanggk~tersedanggk mencari apa jawapan sebebenarnyee ! huhuu ~

APAKAH PULA ISI-ISI BLOG NI ??
Soalan ni , selalu dipertanyakan kat Izzah oleh bloggers yang lain , so , Izzah nak terangkan nih ! Hmm ! sebenarnya Isi-isi kat blog Izzah ni terlebihnyaa dikendali sebagai TUTORIALS !

APA LAH PULAK TUTORIALS TU ??!
Adess ~ biasa lah blog korang ! mesti dibantu dengan TUTORIALS ! tapi sebebenarnyaa nih , korang ternganga - nganga nak bertanyaa betul ?? Huhu.ok , sebenarnyaa , blog Izzah ni dikandung oleh pelbagai TUTORIALS menarik ! tau ??! huhuu :).

KENAPA PULAK IZZAH GUNA TUTORIALS ??!
Pandai kau tanya kann ?! LOL ! Izzah rasa belog sapa tak guna tutorials sebergunaa free ni ! takkan mudah blog dia tertinggi dalam senarai-senarai bloggers ! okeh ?! Hmmm :)

APA MAKSUD BLOG ??
Kalau kau tak tau apa blog tuh , sila ber~ambuss ! dari sini !! Haahhaha ! JOKKING. tapi betul jgakk ! takkan korang tak tau apa itu blog??! blog adalah yang korang sedang bukak ni ! LOL :)

THANKS SO MUCH ??
Welcome So Much.


Aha ! okeh , sekarang korang dah tau apa berita terhad di blog Izzah ni kan ??! huhu , so bergembira lahh yee ! huhuu !

Assalamualaikum :)
Bye :)



23.02.2012 

Tuesday, 21 February 2012

Tutorial : Centerkan Semua Yang Ada Kat Sidebar.

Assalamualaikum :)
Huhu , ada sorang kakak kawan Izzah tanya , "Macam mana nak buat apa yang ada kat sidebar kita tu jadi center macam Izzah ? Please ajarkan!"
Wodohhh ! hahahha :) OKay Np :) Izzah akan buat tuto nyer , *tapi bukan buat sampai kena bukak blog awaks tuh :) huhuu.


Okay bagi sesiapa yang nak belajar macam mana nak centerkan apa yang ada kat sidebar ni jugak , ikot lah step Izzah.!


Ikot step di bawah !


1.Log in blog > dashboard > design.

2.Buka gadget yang korang nak centerkan tu.

3.lepas tu di mula kodnya , korang tulis <center> dan di akhir kod itu , korang kena tulis <center><center>

4.Korang faham ke tak nih ? aduh ! tengok kat bawah *contoh :


4.Benda yang Izzah bulatkan dengan warna merah tu , bukan korang kena ikut :)
Korang tambah yang Izzah kotakkan tu jee :) huhu.


5.Ni kat bahagian bawah :) yang Izzah kotakkan </div> tuh , itupun bersamaan dengan kod yang
atas tadi , ni kat bahagian bawah sebab tak muat :) hehehehe !
Hanya tambah yang Izzah kotakkan selain </div> tu sahaja :)


6.Selepas korang dah tambah <center> tuh, korang boleh lah save ! huhu :) cuba view blog korang and intai kat sidebar korang ! jadi center tak ?? huhu ! Good Luck ~


Kalau ada apa2 yang terjadi ,komen ! :)

Selamat Mencubaa ~



Assalamualaikum :)
Bye :)



21.02.2012 





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This blog fully designed by IZZAHASHARI | Dont copy my tutorials or my entries ! | Alright reserved by IzzahAshari