IZZAHASHARI[DOT]BLOGSPOT[DOT]COM

Saturday, 18 February 2012

Tutorial : Masaalah Tak Boleh Copy

Assalamualaikum :)

Aha ! Izzah rasa ramai yang mengalami masaalah tak boleh copy kod tutorial yang orang buat.betul ? Hm ! ni perkara biasa jee ! tapi Izzah nak nasihat kan kat owner blog yang buat Disable Right Click ni , tolong padamkan kesusahan ni ! sebab kot-kot adik-adik 6~7 tahun tuh tak tau ! so please weyh ~

Okay bagi sesiapa yang mengalami kesusahan ni , hanya ikut tutorial ni --> Ctrl+C
Okay lepas ni korang akan dapat ke dunia tutorial balik :)

Huhuu !


Assalamualaikum :)
Bye :)



19.02.2012 

Rindu Sekolah Lama :') SKKJ2 akan tetap berjasaa !

Assalamualaikum :)
Hm ! macam biasa lah , hari-hari , rindu kat kawan and sekolah lama tu , cikgu jangan dok tertinggal lakk ~ hehee.

Hmmm , nak tahu tak siapa kawan baik Izzah yang Top 8 ?? Huhuu
Okay okay ! just shut k ?:) Tengok di bawah ni :

1.Nur Diana 
2.Dhaniyah Aisyah 
3.Nurul Hazwani 
4.Nur Syafiqah 
5.Nur Adlina Atirah 
6.Ain Nurul Shahidah
7.Siti Nor Aliah
8.Nur Sumayyah


okeh ? dah tahu kan ? so tengok cerita yang akan Izzah ceritakan kat bawah ni :)

Okay ! Sekarang korang dah kenali siapa kawan baik Izzah <3
Huhu ! dorang ikot urutan taw ! 1~8 sudah Izzah susunkann !
Hehehehehhe :)

Jom lah join rakan baik Izzah ! Huhuu ! okeyy..bagi sesiapa yang nak join yang "NAK" jadi rakan baik Izzah di bloggers ni , okay jee , just bagi taw kat page Izzah! Yang Lagi satu , LIKE duluu ! --> IZZAH FANPAGE

Dah ? Okey kalau sesiapa yang nak jadi rakan baik Izzah dengan lebih "SENANG" , hanya komen je kat entry nih ! oke? Hmm.

Kalau sesiapa yang dah kasi link blog and nama apa semuaa tu , Izzah akan buat lah nama-nama rakan baik Izzah di bloggers !

*MACAM MANA IZZAH NAK BUAT TUH ?
Hmm , itu jangan lah tanyaa , pleasee ?! sebab tu keputusan Izzah nak buat apa-apa yang Izzah nak buat ! yekk ? k.

*NAK KOMEN APA EK ?? 
Hmm nasib korang tanyaa Izzah macam mana nak komen ! kalaow takk ?habiss lahh !heheheh ! k , bagi sesiapa yang menggunakann "KOMEN" untuk join rakan baik Izzah , korang perlu komen seperti berikut :

*BAGI NAMA KORANG
*URL BLOG KORANG
*AND KAT BAWAH URL TU , KORANG ENTER ! AND TULIS "Saya nak join rakan baik Izzah di kalangan Bloggers" ... ok ? dahh ?. now , PUBLISH lah comment korang tuhh. huhuu.

Senang kan untuk menyertai nyaa ? aha ! bagi sesiapa yang tersalah faham tuh,jangan ingat pulak benda ni Contest ke pembenda ekk ? nanti Izzah bagi namaa kang , mintak hadiah pulakk <3 susahh aku ! hehehe !

Okay , dan sesiapa berminat untuk REQUEST tutorial , boleh request kat --> IZZAH FANPAGE , Bagi Permintaan Di Cbox , Komen Di Mana-Mana Entry .
Okay :) sekarang cara untuk comment or apa-apa je lahh (request macam mana ??)

*IZZAH KALAU KAT FANPAGE TU MACAM MANA ??
Ehemm , jangan lah pulak tanyaa pasal tu.just korang post lah apa-apa yang korang nak buat tu ! and dahh ! siapp ! huhuu.

*KALAU NAK REQUESTT  KAT CBOX PULAK ??
Kalau Cbox , korang tulis lah apa-apa ! dan apa yang korang nak buat tuh , contoh burung twitter yang berterbangan di blog Izzah ni <3 Huhuu.

*KALAU NAK COMMENT PULAKK ??
Hmm , bagi bahagian sesiapa yang nak request guna COMMENT , tulis je laa apa yang korang nak tulis ! tapi kena lah cakap macam mana nak buat apa-apa lah kan ?? kang kena tanya balik semulaa ~ Susahh.


Okay sekarang ini je yang Izzah nak SHARE kat korang semuaa ! hop you all join and comment <3 Thanks!


Assalamualaikum :)
Bye :)



18.02.2012 

Friday, 17 February 2012

Tutorial : Tak Nak Bagi Post Title Bergerak Lagi ! (Bagi sesiapa yang menggunakan tutorial Post Title Bergerak!)

Assalamualaikum :)
Olorr ! Korang tak suka ke bagi post title korang tu bergerak ?? hmm ! macam mana nak cari kod yang sempurna ek ? hmm,,,

Ecehh ! hahahha ! Izzah ada kod nyaa :) Kalau nak balik benda tu jadi sempurna semulaa , senang gilaa ! jom ikot tutorial Izzah ni !


Tutorial :


1.Log in blog > Dashboard > Design > Edit HTML.

2.Tick Expand Widget Templates.

3.Tekan Ctrl+F dan cari kod ni :

<b:includable id='post' var='post'> 


4.Dah jumpa ?? good ! hehee :) Okay , lepas korang dah jumpa tu , korang mesti nampak kod nya macam ni kat bawah nye betul ? =

<b:includable id='post' var='post'>
<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<marquee direction='left'><h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h3></marquee>
</b:if> 
5.Okeh , betul kan kod nya ? ok sekarang delete semua sekali kod di atas ni ! Huhu.

6.Lepas korang dah delete semuanyaa , korang copy kod ni pulak :

<b:includable id='post' var='post'>
<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h3>
</b:if> 

7.And paste kan di bahagian bawah kod yang Izzah suruh korang cari first-first tadi !

8.Okay sekarang korang cuba PREVIEW dulu ! Kalau dah tak bergerak , baru SAVE. oke?


Kalau menjadi komen cepat-cepat ! oke ? huhuu !

Selamat Mencubaa !


Assalamualaikum !
Bye!



18.02.2012 




Thursday, 16 February 2012

Dah Lama Tak Buat Entry Ye ? Hahaha.

Assalamualaikum !
Hahahahaa ! korang mesti boring sebab Izzah sekarang ni jarang buat entry , betul ? hahaha ! memang pun ! sebab Izzah buzy kat sekolah laaa. Sorry , and Izzah ada banyak homeworkk alaralar BIASALAHTU kankankan ? Huhuu.

Okay disebabkan tak de cerita terhad untuk masa ni *or hari ni. Izzah akan ceritakan satu kesah yang merepekk skit ! hahahaha :)

Okay Izzah tadi baru KOKO *HARI KHAMIS YE. And Izzah ingat masa tu dah balik , lepas tu Izzah tengok-tengok tak balik lagi ! hahahha ! lawakk lerr enn , hahaha.

Okay lepas tu kita orang semua letak bag duluu ! and beratur di bahagian depan tiang gol untuk bola jaring ! huhuu :)

Lepas tu kita orang semua dapat alert untuk masok ke kelas tahun 1A kot ??! Tak ingat lahh :) Coleyy :) Huhuu.

Then tak main pon bola jaring , just cikgu terang2 kan dlu apa itu WA,GS,GA dan lain2 :) lepas tu Izzah pon duduk termenongg enn.

Masa dah balik tu , Izzah lambat keluar sebab tak dapat buku KOKO lagi , tunggu je lah sampai Cikgu Izzah tu bagi balik enn.

Tunggu2 dah dapat dah , tapi lamabt kowt ! hahahahha ! terbaekk :P

Then , kena beratur ! Dah lah panjang derr ! aku potong je lah line orang tu enn.hahahhaha !

Okay masa tu Izzah dah naik kereta mak Izzah dah and balik ler rumah Izzah tu kan ! huhuhuu :)

Okay sampai sini je lah entry yang dah lama Izzah tak buat ni yee.Huhu ! selamat bergembiraa !




Assalamualaikum !
Bye !




16.02.2012 

Tuesday, 14 February 2012

Tutorial : Buat "Subscribe To" (UNTUK SIAPAA ?)

Assalamualaikum :)
Dui , ramai benor ha yang tanya Izzah ni , macam mana nak buat "Subscribe To" ! hahaha ! okay Meh sini Izzah ajarr ! hahahahha !


#StepKatBawah:


1.Log in blog > Dashboard > Design > Add gadget.

2.Scroll ke bawah and nampak lah Subcription Links kan :)

3.KLIK Subscribe Links tu yee.

4.And SAVE. *kalau korang tak nak ubah Title :)

5.Cuba view blog korang , jadi ? Hehee ~


Jadi ? Tak jadi ? Harap Komenn ~

Selamat Mencubaa ~



Assalamualaikum :)
Bye :)



14.02.2012 

Monday, 13 February 2012

Tutorial : Amazon Search Box

Assalamualaikum :)
Huhu , agaknyaa lah kan,ramai tertanya! "EH DARIMANA IZZAH DAPAT AMAZON SEARCHBOX TUH ? GUNA KOD KE APA ? AKU NAK TAHU JUGAK !!" Huhu , betul kan ? okay ! kalau korang nak tau , jom ikot step Izzah !


#StepDiBawahNiYe:


1.Log in blog > Dashboard > Design > Add gadget.

2.Korang pergi ke bahagian Featured .

3.Okay dah ? then , scroll sikit ke bawah and korang "akan" nampak Amazon SearchBox kan kan ? ok.

4.Korang KLIK kat Amazon SearchBox tuh !

5.Lepas dak KLIK tuh , korang adjust la Height and Size dia , kalau korang selesa macam tu je takpee :) 

6.Lepas korang dah adjust tu , korang boleh SAVE. tross ! HUHUU :)

7.Cuba view blog korang ! menjadi tak ?  Huhuuu ! Good Luckk ~


Dah jadi ? Tak jadi ? Harap Komenn ~

Selamat Mencubaa ~~


Assalamualaikum :)
Bye :)


13.02.2012 

Tutorial : SearchBox for Blog !

Assalamualaikum :)
Huhuu ! Izzah rasa ramai gilaa yang request kat Izzah pasal SearchBox ni ! Sampai nak meletopp LOL ! huhuu !
Korang , sabo-sabo lerr yee ! Ingat Izzah tak kan buat ? tak mungkin ! huhuu ! k , sambung dengan Tutorial Izzah ni !


#StepDiBawahNiYe:


1.Log in blog > Design > Add gadget.

2.Scroll kebawah sikit je ! and dah nampak tulis Search Box , betul ? ok now , KLIK  Search Box tu! done? k !

3.Lepas dah klik tuh , then , korang pandai-pandai lah tick apa semua tu ye :)

4.Lepas dah siap tu , korang terus save ye ! huhuu !

5.Cuba view blog korang , menjadi tak ? Hahahha :) Good Luck ~


Jadi dah ? Tak jadi ? Harap komenn ~ (dengan secepat mungkin :))

Selamat Mencuba~


Assalamualaikum :)
Bye :)


13.02.2012 

Sunday, 12 February 2012

Tutorial : Buat Popular Posts ! (My own tutorial)

Assalamualaikum :)
Izzah sekarang niy nak ajar korang pulak macam mana nak buat POPULAR POSTS ! huhuu :) Kalau korang nak tahu macam mana nak buat POPULAR POSTS ni , hanya ikot step Izzah :)


#StepDiBawahNiYe:


1.Log in blog > Dashboard > Design > Add gadget.

2.Korang tekan kat Popular Posts ! NEW ok ? Contoh di bawah :

*Klik kalau kau buta.


3.Lepas tu , akan keluar seperti kat bawah ni kan :

*Klik kalau kau buta.


4.Kalua korang nak tukar Title pon boleh ye.

5.Korang tukar lah bahagian Most viewed tu ye. All time , Last 30 days , Last 7 days. ok. (Tanda salah satu je tau!)

6. Okay yang bawah tu korang boleh pilih sama ada nak dua-dua atau pon apa-apa lah ! ikot suka hati korang lah ye :) Huhuu.

7.Korang nak display kan sampai berapa post kat POPULAR POSTS tuh ? Ikot suka hati korang jugak lah yee :) Huhuu !

8.Kalau orang dah ubah semua , sekarang boleh lah SAVE.

9.Korang drag kan kemana-mana lah dalma sidebar korang tu :) Izzah tak marah pon.

10.Korang tekan lah SAVE macam biasa kat Page Elements tuh untuk pastikan korang punya POPULAR POSTS tu ada di tempat yang betul dalam blog korang :).

11.Sekarang cubalah view blog korang ! menjadi ?? Komen~


Jadi? Tak jadi ? Harap Korang komen~

Selamat Mencuba.



Assalamualaikum :)
Bye :)


12.02.2012 






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This blog fully designed by IZZAHASHARI | Dont copy my tutorials or my entries ! | Alright reserved by IzzahAshari