IZZAHASHARI[DOT]BLOGSPOT[DOT]COM

Saturday, 11 February 2012

Tutorial : Tukar Warna Bold Link Hover!

Assalamualaikum
Hello ! hah ! Izzah punya tutorial ni ramai jgak ah yang request :) tapi tak lebih 20 orang lah yeww :) Heheheh!
Okay !

Nak tahu caranya ? Ikot je step Izzah ni :)


#StepDiBawahNiYe:


#Kalau sesiapa tak buat Bold Link Hover lagi , boleh ikot tutorial ni >> Bold Link Hover

1.Log in blog > Dashboard > Design > Edit Html.

2.Search kod ni :

color: #000000;
font-weight:bold;  
3.Warna merah tukarkan dengan kod warna yang korang suka :) Kod warna boleh dapat kan di sini >> Warna

4.Dah ubah ? cepat yeww.

5.Dah ? PREVIEW dulu.Kalua tak ada ERROR baru SAVE. ok ? :)

Cuba view blog korang , menjadi tak ?? Huhu ! Komenn~


Jadi ? Tak jadi ? Harap Komenn ~

Selamat Mencubaa~


Assalamualaikum :)
Bye :)


11.02.2012 

Tutorial : Bold Link Hover !

Assalamualaikum :)
Izzah nak ajar korang macam mana nak buat Bold Link Hover! okay sebenarnya ramai jugak yang cari tutorial ni :) so kalau BW kat sini , singgah tutorial ni jap ! hehe ~

Okay nak tahu caranyaa ? Jom lah mulaa ! ikot step di bawah !


#StepDiBawahNiYe:


1.Log in blog > Dashboard > Design > Edit Html.

2.Tekan Ctrl+F dan search kod ni ye :

a:hover { 

3.Dah jumpa ? bagus,okay copy kod ni pulak :

color: #000000;
font-weight:bold;  

4.Paste kan di bahagian bawah  kod yang Izzah suruh korang cari tadi.

5.Dah siap ? Preview Duluu , kalau tak de ERROR just SAVE.

Huhu! senang kan ?? ok bagi yang tak jadi tuh , delete la kod yang ada kat bawah a:hover {  tu tadi ye :).
Siap ! dah ! hahahhaaha ! Simple sangatt :)




Jadi ? Tak Jadi ? Harap Komenn~




Selamat Mencubaa ~




Assalamualaikum :)
Bye :)




11.02.2012 

Friday, 10 February 2012

Rahsia Terpendam Izzah ;)

Assalamualaikum !
Hello ! Hello ! Hahaha ! ni Izzah , korang nak tau tak ? Izzah dah pandai dah nak edit-edit blog Izzah tanpa bantuan Tutorials bloggers ! haha ! nampak kan sidebar Izzah macam dah lain ;)

Izzah tak minta bantuan tutorial pon ;) Hahahaha ! betul lahh Izzah cakap ni ! lebih berseri-seri kann ? haha !!
Okay , kalau korang nak buat boleh ajerr :) Tapi kena ada request and kalau tak de Izzah tak boleh buat , but before korang request tutorial tersebut , sila follow ! atau Izzah takkan buat tutorial tersebut.

Okay? Huhu ! Banyak tau Izzah edit-edit dalam blog Izzah ni ! dah banyak yang lainn :) Hahaha ! okeh !
Korang nak tak buat jadi macam blog Izzah niy ? kalau korang nak tau apa Izzah dah buat of course boleh :)

Tapi ini hanya menggunakan perkhidmatan sesiapa yang menggunakan Template Designer yee :) Huhuu:)

Template Designer ? Apa tu Izzah ?
Korang tak tau ke Template Designer tu ape ?
What ? tak tau ? LOL ! korang tak boleh la kalau tak tau!
Alar-alar takkan korang guna Template ? mesti korang guna
Design kan ? Haha ! #Tapi ada sesetengah tu guna template yee :)
Okay bagi pengguna blogskin mintamaaf sangat-sangat lah ye .
Izzah tak masukkan blogskin dalam Izzah punya tutorial ni :).
okeh ! sekarang anda dah tau kan Template Designer tu apa ?
Okeh ! good good :) Hahahaha !


Aik ? Blogsin tu apa pulak ?
Duh ! blogskin pun tak tau ke ?
aduh ! banyak jugak yang aku kene jawab ni adoii.
Bagi sesiapa yang menggunakan template Blogskin
Tak sama dengan sesiapa yang menggunakan Template Designer!
So faham-faham je lah ye ! bagi sesiapa yang menggunakan template tu
bukanlah sebahagian daripada kita semua ni ye ! kita semua guna Template Designer :)
kan kan ? Hahahaha ! okeh ! sekarang dah tau apa itu blogskin ?
goodgodd :) bagoss sesangatt :)


Kalau nak request kat mana tuh ?
Derr ! Itu pon tak tau ? lololololol ! Huhu :)
Kalau korang nak request ape-ape tuto , korang boleh request di
Chatbox,Fanpage,Facebook,Twitter Izzah ye :)
Okay :) Just request apa-apa tuto yer :) Hahahhaha !k ? zzz:)


Saya nak mula request sekarang lah ! thanks Izzah !
Hahahaha! request lah kau ! aku tak kesahh pon :) asalkan kau gembira !haha!
BTW ! Welcome untuk tuu :) Hahahaha !



Huhu ! ok ! sekarang korang dah tau apa rahsia yang Izzah nak share denga  korang sekarang ! hahahahha !
okay Izzah harap korang dapat follow blog Izzah jugak :) sebab itu adalah satu-satunyer peraturan untuk request tuto ! ok ? Huhu ! harap korang fahaamm-fahamm lah ye :) erhmm...erhmmm :)

Okay sampai sini saja rahsia terpendam Izzah yang Izzah nak share dengan korang !


Assalamualaikum :)
Bye :)

Selamat merequest ! ahhahaha !


11.02.2012 

Tutorial : Moving Word Cursor ;)

Assalamualaikum :)
Haha ! Tutorial baru menjelma kat blog Izzah :) biasabiasa lah tuu ! Haha ! okeh :) Izzah buat tuto ni pasal sesajaa je :) nak share kan ke merataa duniaa :) Haha ! ceh ! (siapa lah yang tak tau apa itu Moving Word Cursor kan ?) Hahahha ! okeh :) Jom le kita mulaa :)


1.Log in blog > Dashboard > Design > Add gadget > HTML/JavaScript.

2.Copy kod kat bawah ni and paste di ruangan html/javascript tu.

<style type="text/css">
/* Circle Text Styles */
#outerCircleText {
font-style: normal;
font-weight: normal;
font-family: 'JOKERMAN';
color: COLOUR UNTUK TEXT !;
position: absolute;top: 0;left: 0;z-index: 3000;cursor: default;}
#outerCircleText div {position: relative;}
#outerCircleText div div {position: absolute;top: 0;left: 0;text-align: center;}
</style>
<script type="text/javascript">
;(function(){
var msg = "AYAT DI SINI !";
var size = 24;
var circleY = 0.75; var circleX = 2;
var letter_spacing = 5;
var diameter = 10;
var rotation = 0.4;
var speed = 0.2;
if (!window.addEventListener && !window.attachEvent || !document.createElement) return;
msg = msg.split('');
var n = msg.length - 1, a = Math.round(size * diameter * 0.208333), currStep = 20,
ymouse = a * circleY + 20, xmouse = a * circleX + 20, y = [], x = [], Y = [], X = [],
o = document.createElement('div'), oi = document.createElement('div'),
b = document.compatMode && document.compatMode != "BackCompat"? document.documentElement : document.body,

mouse = function(e){
e = e || window.event;
ymouse = !isNaN(e.pageY)? e.pageY : e.clientY; // y-position
xmouse = !isNaN(e.pageX)? e.pageX : e.clientX; // x-position
},
makecircle = function(){ // rotation/positioning
if(init.nopy){
o.style.top = (b || document.body).scrollTop + 'px';
o.style.left = (b || document.body).scrollLeft + 'px';
};
currStep -= rotation;
for (var d, i = n; i > -1; --i){ // makes the circle
d = document.getElementById('iemsg' + i).style;
d.top = Math.round(y[i] + a * Math.sin((currStep + i) / letter_spacing) * circleY - 15) + 'px';
d.left = Math.round(x[i] + a * Math.cos((currStep + i) / letter_spacing) * circleX) + 'px';
};
},
drag = function(){ // makes the resistance
y[0] = Y[0] += (ymouse - Y[0]) * speed;
x[0] = X[0] += (xmouse - 20 - X[0]) * speed;
for (var i = n; i > 0; --i){
y[i] = Y[i] += (y[i-1] - Y[i]) * speed;
x[i] = X[i] += (x[i-1] - X[i]) * speed;
};
makecircle();
},
init = function(){ // appends message divs, & sets initial values for positioning arrays
if(!isNaN(window.pageYOffset)){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
} else init.nopy = true;
for (var d, i = n; i > -1; --i){
d = document.createElement('div'); d.id = 'iemsg' + i;
d.style.height = d.style.width = a + 'px';
d.appendChild(document.createTextNode(msg[i]));
oi.appendChild(d); y[i] = x[i] = Y[i] = X[i] = 0;
};
o.appendChild(oi); document.body.appendChild(o);
setInterval(drag, 25);
},
ascroll = function(){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
window.removeEventListener('scroll', ascroll, false);
};
o.id = 'outerCircleText'; o.style.fontSize = size + 'px';
if (window.addEventListener){
window.addEventListener('load', init, false);
document.addEventListener('mouseover', mouse, false);
document.addEventListener('mousemove', mouse, false);
if (/Apple/.test(navigator.vendor))
window.addEventListener('scroll', ascroll, false);
}
else if (window.attachEvent){
window.attachEvent('onload', init);
document.attachEvent('onmousemove', mouse);
};
})();
</script>

Note pesanan :

Warna pink: kalau nak tukar font pon boleh :) itu hanya contoh yee.
#kalau nak guna pon boleh ye.

Warna biru: korang punya kod warna untuk text korang.Kod warna dapatkan disini >> Klik kat kod ni!

Warna merah: Text korang lahh :) ok ?


3.Dah siap ubah ? olorr (: (3 je pun) hahaha!

4.Da siap ? SAVE.

5.dan cuba view blog korang , menjadi ? haha ! harap komen ~


Jadi ? Adoi tak jadi ? Harap Komen ~

Selamat Mencubaa :)


Assalamualaikum:)
Bye :)


11.02.2012 

Tutorial : Comment Box Jadi Cantik :)

Assalamualaikum :)
Hello ! Izzah hari ni nak ajar korang macam mana nak buat comment box korang jadi cantik macam Izzah :)
Apee ? tak tau ke macam mana bentuk yang baru punyee ? Huhu ! ok meh Izzah tunjuk :


#Klik kalau tak nampak and tak jelas.


Okey :) nampak tak ? cantik kann ? kan ? Hahahahahaha ! okay , yang izzahashari blablabla ape bende tu biarkan :) sebab tu watemark ! kalau tak de maksodnye bukan Izzah punya :) Haha ! ok,balik ke topic.

Korang nak buat tak ? kalau tak nak Izzah hentikan entry ni :) haha ! okeh , jom mulaa :)


#StepDiBawahNiYe:


1.Log in blog > Dashboard > Design > Edit Html.

2.Tick Expand Widget Templates.

3.tekan Ctrl+F dan search for this code :

]]></b:skin>

4.Dah jumpa ? bagos ! ok copy kod kat bawah ni pulak :)

#comments-block{
margin:0;
padding:0;
}
#comments-block .comment-author{
background:#000000 !important;
-moz-border-radius-topleft: 0px;
-moz-border-radius-topright: 10px;
padding:5px;
font-size:15px;
font-weight:bold;
border:1px solid #000000;
}
#comments-block .comment-body{
margin:0 0 .60em;
padding: 5px 5px 5px 5px;
background: url(BACKGROUND URL);
repeat top left;
-moz-border-radius: 20px 20px / 20px 20px;
border-radius: 5px 5px / 5px 5px;
font-size: 16px;
border-left: 1px dashed #000000;
border-right: 1px dashed #000000;
margin-top: -5px; /*position*/
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;
font-size: 13px;
font-weight: normal;
margin-bottom: 20px;
border-left: 1px dashed #000000;
border-right: 1px dashed #000000;
border-bottom: 1px dashed #000000;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
margin-top: -12px; /*position*/
padding: 5px;
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:italic;
color:gray;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#ffffff !important;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#000000 !important;
 
5.paste kan di bahagian atas kod yang korang cari tadi tu :).

Note pesanan :

warna merah : URL BACKGROUND untuk kotak comment korang :)

warna biru : korang ubah dengan kod warna yang korang sukaa yee :).. kod warna dapat kan di sini >> KLIK SANA !

6.Dah ubah ? hmm cepat yee.

7.Ok dah siap ? Preview duluu :) kalau tak de error boleh la SAVE !

8.Cuba korang tekan entry korang yang ada comment je ! tengok lah kat bahagian comment korang :)
Jadi tak ? Haha ! Komen leww ~


Jadi ? Tak jadi ? Sila Komenn ~


Selamat Mencubaa



Assalamualaikum :)
Bye :)


11.02.2012 

Tutorial : Sparkling Cursor :)

Assalamualaikum :)
Hello ! Izzah nak teach lah korang cam ne nak buat SPARKLING CURSOR :) Jadi ikot step yang disediakan yee :)  (UNTUK MENDAPAT TUTO YANG BETUL,IKOT TUTO NIH :) ) okey jom mulaa !


#StepDiBawahNiYe:


1.Log in blog > Dashboard > Design > Add gadget > HTML/JavaScript.

2.copy code kat bawah ni and paste kan kat ruangan html/javascript tu.

<script type='text/javascript'>


</script>


<script type='text/javascript'>
// <![CDATA[
var colour="#000000";
var sparkles=100;


var x=ox=400;
var y=oy=300;
var swide=800;
var shigh=600;
var sleft=sdown=0;
var tiny=new Array();
var star=new Array();
var starv=new Array();
var starx=new Array();
var stary=new Array();
var tinyx=new Array();
var tinyy=new Array();
var tinyv=new Array();
window.onload=function() { if (document.getElementById) {
var i, rats, rlef, rdow;
for (var i=0; i<sparkles; i++) {
var rats=createDiv(3, 3);
rats.style.visibility="hidden";
document.body.appendChild(tiny[i]=rats);
starv[i]=0;
tinyv[i]=0;
var rats=createDiv(5, 5);
rats.style.backgroundColor="transparent";
rats.style.visibility="hidden";
var rlef=createDiv(1, 5);
var rdow=createDiv(5, 1);
rats.appendChild(rlef);
rats.appendChild(rdow);
rlef.style.top="3px";
rlef.style.left="0px";
rdow.style.top="0px";
rdow.style.left="3px";
document.body.appendChild(star[i]=rats);
}
set_width();
sparkle();
}}
function sparkle() {
var c;
if (x!=ox || y!=oy) {
ox=x;
oy=y;
for (c=0; c<sparkles; c++) if (!starv[c]) {
star[c].style.left=(starx[c]=x)+"px";


star[c].style.top=(stary[c]=y)+"px";
star[c].style.clip="rect(0px, 5px, 5px, 0px)";
star[c].style.visibility="visible";
starv[c]=50;
break;
}
}
for (c=0; c<sparkles; c++) {
if (starv[c]) update_star(c);
if (tinyv[c]) update_tiny(c);
}
setTimeout("sparkle()", 40);
}
function update_star(i) {
if (--starv[i]==25) star[i].style.clip="rect(1px, 4px, 4px, 1px)";
if (starv[i]) {
stary[i]+=1+Math.random()*3;
if (stary[i]<shigh+sdown) {
star[i].style.top=stary[i]+"px";
starx[i]+=(i%5-2)/5;
star[i].style.left=starx[i]+"px";
}
else {
star[i].style.visibility="hidden";
starv[i]=0;
return;
}


}
else {
tinyv[i]=50;
tiny[i].style.top=(tinyy[i]=stary[i])+"px";
tiny[i].style.left=(tinyx[i]=starx[i])+"px";
tiny[i].style.width="2px";
tiny[i].style.height="2px";
star[i].style.visibility="hidden";
tiny[i].style.visibility="visible"
}
}
function update_tiny(i) {
if (--tinyv[i]==25) {
tiny[i].style.width="1px";
tiny[i].style.height="1px";
}
if (tinyv[i]) {
tinyy[i]+=1+Math.random()*3;
if (tinyy[i]<shigh+sdown) {
tiny[i].style.top=tinyy[i]+"px";
tinyx[i]+=(i%5-2)/5;
tiny[i].style.left=tinyx[i]+"px";
}
else {




tiny[i].style.visibility="hidden";
tinyv[i]=0;
return;
}
}
else tiny[i].style.visibility="hidden";
}
document.onmousemove=mouse;
function mouse(e) {
set_scroll();
y=(e)?e.pageY:event.y+sdown;
x=(e)?e.pageX:event.x+sleft;
}
function set_scroll() {
if (typeof(self.pageYOffset)=="number") {
sdown=self.pageYOffset;
sleft=self.pageXOffset;
}
else if (document.body.scrollTop || document.body.scrollLeft) {
sdown=document.body.scrollTop;
sleft=document.body.scrollLeft;
}
else if (document.documentElement && (document.documentElement.scrollTop || document.documentElement.scrollLeft)) {
sleft=document.documentElement.scrollLeft;
sdown=document.documentElement.scrollTop;
}
else {
sdown=0;
sleft=0;
}
}
window.onresize=set_width;
function set_width() {
if (typeof(self.innerWidth)=="number") {
swide=self.innerWidth;
shigh=self.innerHeight;
}
else if (document.documentElement && document.documentElement.clientWidth) {
swide=document.documentElement.clientWidth;
shigh=document.documentElement.clientHeight;
}
else if (document.body.clientWidth) {
swide=document.body.clientWidth;
shigh=document.body.clientHeight;
}
}
function createDiv(height, width) {
var div=document.createElement("div");
div.style.position="absolute";
div.style.height=height+"px";
div.style.width=width+"px";
div.style.overflow="hidden";
div.style.backgroundColor=colour;
return (div);
}
// ]]>
</script> 

Note pesanan :

Warna pink : korang tukar dengan kod warna korang :) yang sekarang ni warna hitam :) ok? Kod warna dapatkan di sini >> AkuSukaWarnaa

3.Dah siap tukar ? (adoi ! satu je pon)

4.dah ? SAVE.

Hehe ! cuba view blog korang :) Jadi ? Komen leww ~


~Jadi? Tak Jadi ? Komen~

~Selamat Mencubaa~



Assalamualaikum :)
Bye :)


10.02.2012 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This blog fully designed by IZZAHASHARI | Dont copy my tutorials or my entries ! | Alright reserved by IzzahAshari