IZZAHASHARI[DOT]BLOGSPOT[DOT]COM

Saturday, 28 January 2012

Tutorial : Hilangkan Tarikh Atas Post Title

Hello korunk.
Korunk suka post-post kan ?? hehe.Izzah rasa korunk pon
cakap yang tarikh kat atas post title tu menyemakk !!
Betul enn ?? #hikhikhik !
Okay , ni lah masanya kita sambutkan tarikh tu blah dari post title korunk !
Korunk kena pastikan Ikot step yang betull !! Yeee,

Ikot step Izzah ni :


1.Log in blog > Dashboard > Design dan akan keluar macam ni :


*Klik gambar if no jelas.

2.klik edit kat blog posts tu !

3.Akan keluar macam ni :


*Klik if tak jelas !

4.Untick yang Izzah buat tanda merah tu.

5.Then korunk cepat2 tekan SAVE.

6.cuba view blog korunk ! Tepuk tangan !! benda semak dah blah !
Hehe !!! -bye


-Jadi?Tak jadi?Sila Komen-

-Selamat Mencuba-


Freebies : Header Yang Simple

Hye Korunk !!
Izzah ada header ni nak bagi kat korunk !! Mesti korunk nak!!
Header Simple-Simple je la kan ?? betul !!
Haha !! Kalau korunk nak sangat tengok header nye ,
Tengok kat bawah ni !!



This Header Link :

http://i1189.photobucket.com/albums/z439/Izzah_online/free1.jpg



This Header Link :

http://i1189.photobucket.com/albums/z439/Izzah_online/free2.jpg



This Header Link :

http://i1189.photobucket.com/albums/z439/Izzah_online/free3.jpg



This Header Link :

http://i1189.photobucket.com/albums/z439/Izzah_online/free4.jpg


Hah ! Tengok kat atas ni !! Simple Gile betul tak ??
Haha ! So Korunk boleh la nak amek atau apa-apa :)
Kredit Izzah yee !! Thankss !

-Komen Untuk Apa-Apa Pertanyaan-

-Selamat BerHeader!- 




Belum Cuba , Belum Tahu !

Yow yow korunk !!
Kalau korunk nak sangat buat Tutorial macam Izzah , 
Buat je lah !! sapa nak marah korunk enn ??
Sebab , kalow korunk tak cuba , belum tahu kan ???? yo ! Mesti laa.
Tengok macam Izzah buat relek jee ! haahaa !

Tapi penat jugak nak buat Tutorial sebanyak Izzah punya uh ;o
Penat nak copy paste kod HTML tu kat Izzah punya design.
And kena type lagi !! Penat gilaa lah kalau korunk nak tau!

Tapi tak apa ! just cuba ok?
Kalau korunk cuba sekarang agaknya boleh jugak !
Hehe ! Terbaekkk !!

Kalau korunk tak nak tak apa .
Izzah bukan nak paksa korunk suruh buat benda tu !
Izzah just nak tengok kemampuan korunk :)
Jadi cubalah ye ??! Heeee.....

-Komen Tau-

-Selamat Berhibur-

Tips : Macammana nak menceriakan atau mencantikkan blog korunk.

Harlow korunk!
Izzah nak kasi Tips pasal macam mana nak menceriakan atau mencantikkan
Blog korunk sendiri ! Hee.
Senang tau caranya.Hanya baca tips kat bawah ni :


Tips 1 ialah : Korunk mesti lah post entry baru setiap hari!
baru pembaca suka baca blog korunk hari-hari!

Tips 2 ialah : Korunk tukarlah header korunk setiap minggu,
macam Izzah , setiap minggu Izzah tukar (:

Tips 3 ialah : Korunk invite lah kawan-kawan korunk pegy blog korunk!baru lah ceria blog korunk!
Nanti dorang komen-komen , nanti , banyak lah comment korunk ! 
baru orang tau "owh blog dia ni ramai orang komen-komen mesti ramai orang yang visit blog ni" 
hehe.

Tips yang di atas ni je lah yang Izzah nak SHARE kan ! hehe !


-Ramai tak?Menjadi tak?Komen lah-

-Selamat Mencuba-

Tutorial : Masukkan Header Dalam Blog

Yow korunk ! Hehe.
Izzah nak tanya kornk suka buat header sendiri ?
Tau tak macam mana nak masukkan dalam blog?
Alar , tak tau plakk ! tak apa lah :)
Meh Izzah ajar !

Ikut cara ni :


1.Log in blog > Dashboard > Design dan akan keluar macam ni :


*Klik gambar kalau tak jelas.

2.Klik edit kat Its A Girl World :) (Header) tuh ! 
*Ikut lah dengan tajuk korunk ye.

3.Akan keluar macam ni :


*Bagi sesiapa yang dah ada header tekan Remove Image
*Bagi sesiapa yang belum pernah ada header kat blog dia , 
tanda kan kat From your computer ye ?? dan klik
Browse !

4.Lepas tu korunk tekan SAVE tu ye.

5.Nanti korunk cuba view korunk punya blog tu ! dan tadda :)


-Jadi?Tak jadi?Sila Komen-

-Selamat Mencuba-



Header Izzah ditukar setiap Minggu/Hari

Hey Korunk :) Nak tau skit rahsia keceriaan blog Izzah ??
hehe ! Rahsia nya ialah , sebab setiap hari atau minggu ,
Izzah akan buat header baru untuk blog Izzah :)
Jadi nampak Izzah edit skit kan ???

Tapi , Izzah tak buatkan untuk korunk lahh .
Sebab Izzah tak pandai nak buat Tempahan apa semua tu !
Kalau Izzah pandai , dah lama dah Izzah buat kan tau ?!
Hehe , ada je kat tuto lyssa tu ! tapi Izzah malas !

Nanti ramai pulak yang nak kan Header !
Penat Izzah !! lagi pun ,
kalau macam Izzah buat korunk punya je lah setiap hari.
Izzah punya ?! dah ketinggalan kat belakang !!

Hehe , Jadi tu je lah cerita untuk hari ni!
-BUBYE-

Smile Izzah Smile !

Hey Korunk , cuba smile skit hehe :)
Jom lah ikot Izzah ! kita  sama-sama SMILE LEBAR :)
HEHE,
Jangan lupa pulak  setiap kali kita berjumpa dengan guru , kawan ibu/bapa
atau sebagainya kita haruslah bersenyum ye ??

Kalau tak senyum nanti , TAK MANIS lah !!!
Hehe , nanti orang tak suka nak berkawan dengan korunk.

Sbb muka korunk asyik muram aje!!
Tengok ?? kan dorang tak nak kawan dengan korunk semua!!
Jadi senyumlahh :) Kan bagus skit , dan Manis ! dan ramai orang nak berkawan dengan korunk ni :)
Jadi Cubalah setiap masa senyum !! walaupun tengah main game korang tu !

Senyum aje , apa salahnya ?? hehe ,,, jadi jangan nak muram sangat ye ?
Kita senyum sama-sama !!

SENYUM SATU MALAYSIA !!

-BUBYE-
SENYUM SIKIT !

Tutorial : Bubble Cursor Effect (:

Hey korunk :)
Jom lah kita bersama ya semua !!Izzah cuma nak share Tutorial
Bubble Cursor Effect tu :) Izzah nak share sikit je !
Lagi pun senang gile seh nak buat benda kerepek ni :)
Hehe .

Jom ikot step Izzah ni :


1.Log in blog > Dashboard > Design > Add gadget > HTML/JavaScript.

2.Copy kod kat bawah ni dan paste kan kat ruangan html/javascriot tu.

<noscript></noscript><!-- --><script type="text/javascript" src="http://www.freewebs.com/p.js"></script><script type="text/javascript">

        // <![CDATA[



        var colours=new Array("#ff0080", "#ff0080", "#ff0080", "#ff0080", "#ff0080"); // colours for top, right, bottom and left borders and background of bubbles



        var bubbles=12; // maximum number of bubbles on screen





        /****************************



        * JavaScript Bubble Cursor *



        * (c) 2010 mf2fm web-design *



        * http://www.mf2fm.com/rv *



        * DON'T EDIT BELOW THIS BOX *



        ****************************/



        var x=ox=400;



        var y=oy=300;



        var swide=800;



        var shigh=600;



        var sleft=sdown=0;



        var bubb=new Array();



        var bubbx=new Array();



        var bubby=new Array();



        var bubbs=new Array();





        window.onload=function() { if (document.getElementById) {



        var rats, div;



        for (var i=0; i<bubbles; i++) {



        rats=createDiv("3px", "3px");



        rats.style.visibility="hidden";





        div=createDiv("auto", "auto");



        rats.appendChild(div);



        div=div.style;



        div.top="1px";



        div.left="0px";



        div.bottom="1px";



        div.right="0px";



        div.borderLeft="1px solid "+colours[3];



        div.borderRight="1px solid "+colours[1];





        div=createDiv("auto", "auto");



        rats.appendChild(div);



        div=div.style;



        div.top="0px";



        div.left="1px";



        div.right="1px";



        div.bottom="0px"



        div.borderTop="1px solid "+colours[0];



        div.borderBottom="1px solid "+colours[2];





        div=createDiv("auto", "auto");



        rats.appendChild(div);



        div=div.style;



        div.left="1px";



        div.right="1px";



        div.bottom="1px";



        div.top="1px";



        div.backgroundColor=colours[4];



        div.opacity=0.5;



        if (document.all) div.filter="alpha(opacity=50)";





        document.body.appendChild(rats);



        bubb[i]=rats.style;



        }



        set_scroll();



        set_width();



        bubble();



        }}





        function bubble() {



        var c;



        if (x!=ox || y!=oy) {



        ox=x;



        oy=y;



        for (c=0; c<bubbles; c++) if (!bubby[c]) {



        bubb[c].left=(bubbx[c]=x)+"px";



        bubb[c].top=(bubby[c]=y)+"px";



        bubb[c].width="3px";



        bubb[c].height="3px"



        bubb[c].visibility="visible";



        bubbs[c]=3;



        break;



        }



        }



        for (c=0; c<bubbles; c++) if (bubby[c]) update_bubb(c);



        setTimeout("bubble()", 40);



        }





        function update_bubb(i) {



        if (bubby[i]) {



        bubby[i]-=bubbs[i]/2+i%2;



        bubbx[i]+=(i%5-2)/5;



        if (bubby[i]>sdown && bubbx[i]>0) {



        if (Math.random()<bubbs[i]/shigh*2 && bubbs[i]++<8) {



        bubb[i].width=bubbs[i]+"px";



        bubb[i].height=bubbs[i]+"px";



        }



        bubb[i].top=bubby[i]+"px";



        bubb[i].left=bubbx[i]+"px";



        }



        else {



        bubb[i].visibility="hidden";



        bubby[i]=0;



        return;



        }



        }



        }





        document.onmousemove=mouse;



        function mouse(e) {



        set_scroll();



        y=(e)?e.pageY:event.y+sleft;



        x=(e)?e.pageX:event.x+sdown; }





        window.onresize=set_width;



        function set_width() {



        if (document.documentElement && document.documentElement.clientWidth) {



        swide=document.documentElement.clientWidth;



        shigh=document.documentElement.clientHeight;



        }



        else if (typeof(self.innerHeight)=="number") {



        swide=self.innerWidth;



        shigh=self.innerHeight;



        }



        else if (document.body.clientWidth) {



        swide=document.body.clientWidth;



        shigh=document.body.clientHeight;



        }



        else {



        swide=800;



        shigh=600;



        }



        }





        window.onscroll=set_scroll;



        function set_scroll() {



        if (typeof(self.pageYOffset)=="number") {



        sdown=self.pageYOffset;



        sleft=self.pageXOffset;



        }



        else if (document.body.scrollTop || document.body.scrollLeft) {



        sdown=document.body.scrollTop;



        sleft=document.body.scrollLeft;



        }



        else if (document.documentElement && (document.documentElement.scrollTop || document.documentElement.scrollLeft)) {



        sleft=document.documentElement.scrollLeft;



        sdown=document.documentElement.scrollTop;



        }



        else {



        sdown=0;



        sleft=0;



        }



        }





        function createDiv(height, width) {


        var div=document.createElement("div");


        div.style.position="absolute";


        div.style.height=height;


        div.style.width=width;


        div.style.overflow="hidden";


        return (div);


        }



        // ]]>


        </script>

3.warna merah tukarkan dengan kod warna kesukaan korunk ! dapatkan kod warna di sini >> Kod Colour 

4.SAVE.

*Bagi sesiapa yang buat Tutorial ini dan ada buat Tutorial "Sparkling Cursor" , tolong delete kod tu.Kalau korunk nak guna Bubble Cursor ni ok?  Nanti takut tak jadi pulak kang :) Hehe !!


-Jadi?Tak jadi?Sila Komen-

-Selamat Mencuba-

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This blog fully designed by IZZAHASHARI | Dont copy my tutorials or my entries ! | Alright reserved by IzzahAshari