IZZAHASHARI[DOT]BLOGSPOT[DOT]COM

Wednesday, 14 March 2012

Tutorial : Bila Cursor Sentuh Akan Timbul Satu Mesej kecil !

Assalamualaikum .

Hai semua ^_^v . Izzah jumpa kod sendiri Izzah laa. Tapi kegunaannya hanya untuk benda yang macam alah . Susah lerr nak cakap . Apa yang kita nak pelajari hari ni memang senang gilaa . Okay kalau nak tengok contoh , kan ada button Follow dan Dashboard di atas blog Izzah ni betul ? Cuba "GERAKKAN" cursor korang pada salah satu button tersebut .

Mesti keluar satu mesej kecil kan . Macam Dashboard! , Follow! . Kan . Ok . Itu lah apa yang kita nak belajar . Ehekk . Kod dia ? Izzah akan uruskan . Sebab Izzah tahu kod dia apa . Izzah tak tiru tutorial sapa-sapa tau ! Jangan nak maki-maki Izzah pulakk :) . K . Hmm . Firstly ?


1.Log in blog > Dashboard > Design .

2.Buka gadget yang berkenaan pada blog ! bukan macam daisypath , cbox , shoutbox apa semua tu , follower tu , bukan k . Macam , Floating Button , Menu Tab , Button Follow and Dashboard macam Izzah tu ker ha . K.

3.Okay bila dah buka gadget tu , Korang tekan Ctrl+F dan search kod ini :

target="_blank">
atau yang ini

target='_blank'> 


4.Ok . Dah jumpa ? Bagus .

5.Korang tambahkan kod ini antara kod-kod di atas tu .

title=
6.Okay korang letakkan macam ini yea :

target="_blank"title=Mesej yang akan timbul>

7.Sesiapa yang menjumpa kod  target='_blank'>  korang buat macam ni :

target='_blank'title=Mesej yang akan timbul>

8.Warna merah=korang ubah dengan mesej apa yang akan timbul nanti yea .

9.Jika semuanya sudah siap , SAVE . Lihat hasilnya ! Menjadikk ?

Selamat Mencuba Yea ! ^_^


Assalamualaikum .

0 Comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This blog fully designed by IZZAHASHARI | Dont copy my tutorials or my entries ! | Alright reserved by IzzahAshari