IZZAHASHARI[DOT]BLOGSPOT[DOT]COM

Saturday, 25 February 2012

Tutorial : Scroll Box For Entry.


Assalamualaikum , Seperti yang Izzah katakan tadi,
Izzah nak buat Tutorial mengenai Scroll Box For Entry.
Betul kan ??! Izzah tengah tulis dalam scroll box lah niy!
Huhu ! nak belajar ?! Okeh , Korang boleh belajar cam ne
nak tukar background , tapi buat masa ni , korang buat
scroll box normal macam ni dulu lah yew :) Huhu! k.
Nak belajar kan ??! Jom ikot Tutorial ni !




Okay , korang nak belajar tak ??! Okay , kalau korang nak belajar , ikot step-step niy :

1.Log in blog > Dashboard > New Post.

2.Pastikan , sekarang korang ada di mode Edit HTML , dan bukan compose ye.Ini untuk memastikan tiada silap dan salahnya !

3.Paste kan kod ni di mode Edit HTML tu :



<center><div style="background-image: url(&quot;http://dl.glitter-graphics.net/pub/303/303771ob8r4r0z04.png&quot;); border: 3px double #FF3399; height: 150px; overflow: auto; width: 400px;">

Taip isi-isi dan ayat korang di sini ...

</div>

4.Yang warna pink , Korang boleh tukar warna , kalau korang nak tukar warna , cari kod warna tersebut di sini --->>> http://immigration-usa.com/html_colors.html

5.Okay warna biru pulak, korang boleh tukar width dan height mengikut keselesaan korang ye.

6.Okay , sekarang , korang tukar mode tu daripada Edit HTML ke Compose untuk lihat previewnya.

7.Okay , menjadi takk ?! Huhu , kalau dah menjadi , korang boleh terus publish. Huhu.


Apa yang dah terjadi ??! Harap Komen. Kalau tak faham jangan malu ! tanyaa je !

Selamat Mencuba !



Assalamualaikum :)
Bye :)



25.02.2012 

0 Comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This blog fully designed by IZZAHASHARI | Dont copy my tutorials or my entries ! | Alright reserved by IzzahAshari