IZZAHASHARI[DOT]BLOGSPOT[DOT]COM

Thursday, 9 February 2012

Tutorial : Button "Reminder" Di Blog !

Assalamualaikum :)
Okeh ! Izzah dapat request ni dari kakak Izzah :P Zzzzzzzzzzz ! Okeh , blog kakak Izzah ? Pegy sini >> Blog Green Tutti
Okeh ? Hmm ! ok Ain , Izzah akan buat tuto nyer ! hanya ikot :P kalau tak tau,tanya faham ?orait ! jom mula!


#StepDiBawahNiYe:


1.Log in blog > Dashboard > Design > Add Gadget > HTML/JavaScript.

2.Copy coding kat bawah ni and paste di ruangan html/javascript tu.

<center><div id="spoiler"><div><input value="Tajuk korang apa-apa" style="width:88px ;font-size:12px;background-image: url(URL BACKGROUND UNTUK BUTTON);-moz-border-radius: 10px; border-radius: 10px;margin:13px;padding:0px;border-style: 2px solid #ff9fcc;" type="button" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;show&#39;].style.display != &#39;&#39;) { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;show&#39;].style.display = &#39;&#39;; this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;hide&#39;].style.display = &#39;none&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;Hide Spoiler!&#39;; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;show&#39;].style.display = &#39;none&#39;; this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;hide&#39;].style.display = &#39;&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;Show Spoiler!&#39;; }" /><div id="show" style="display: none; background-color:transparent; background-repeat:repeat; margin: 0px;border-width:0px; padding:3px; width:90%"><center><center>Ayat korang apa-apa</center></center></div></div></div></center> 

Note pesanan :

Warna merah : Kalau orang nak tekan button tu kena ada ayat apa :) Contoh : Pesanan Terpenting ! kalau Izzah ? (Reminder) hehe !

Warna pink : URL Background untuk button korang :)

Warna biru : Tulis apa yang korang nak isi selepas button di tekan :) hehe !!

3.Dah tukar semua tu ke ? adoi ! cepat sikitt !

4.Ok dah ? SAVE.

5.Cuba view blog korang :) Tutup mata !! okeh bukaa ! See ? What Happen. :) Hehe!


Jadi ? Yes ! Hah Tak Jadi ? Nooo! Komen~

Selamat Mencubaa :)

Assalamualaikum :)
Bye~


09.02.2012 

0 Comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This blog fully designed by IZZAHASHARI | Dont copy my tutorials or my entries ! | Alright reserved by IzzahAshari