IZZAHASHARI[DOT]BLOGSPOT[DOT]COM

Sunday, 12 February 2012

Tutorial : Buat Popular Posts ! (My own tutorial)

Assalamualaikum :)
Izzah sekarang niy nak ajar korang pulak macam mana nak buat POPULAR POSTS ! huhuu :) Kalau korang nak tahu macam mana nak buat POPULAR POSTS ni , hanya ikot step Izzah :)


#StepDiBawahNiYe:


1.Log in blog > Dashboard > Design > Add gadget.

2.Korang tekan kat Popular Posts ! NEW ok ? Contoh di bawah :

*Klik kalau kau buta.


3.Lepas tu , akan keluar seperti kat bawah ni kan :

*Klik kalau kau buta.


4.Kalua korang nak tukar Title pon boleh ye.

5.Korang tukar lah bahagian Most viewed tu ye. All time , Last 30 days , Last 7 days. ok. (Tanda salah satu je tau!)

6. Okay yang bawah tu korang boleh pilih sama ada nak dua-dua atau pon apa-apa lah ! ikot suka hati korang lah ye :) Huhuu.

7.Korang nak display kan sampai berapa post kat POPULAR POSTS tuh ? Ikot suka hati korang jugak lah yee :) Huhuu !

8.Kalau orang dah ubah semua , sekarang boleh lah SAVE.

9.Korang drag kan kemana-mana lah dalma sidebar korang tu :) Izzah tak marah pon.

10.Korang tekan lah SAVE macam biasa kat Page Elements tuh untuk pastikan korang punya POPULAR POSTS tu ada di tempat yang betul dalam blog korang :).

11.Sekarang cubalah view blog korang ! menjadi ?? Komen~


Jadi? Tak jadi ? Harap Korang komen~

Selamat Mencuba.



Assalamualaikum :)
Bye :)


12.02.2012 






0 Comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This blog fully designed by IZZAHASHARI | Dont copy my tutorials or my entries ! | Alright reserved by IzzahAshari