IZZAHASHARI[DOT]BLOGSPOT[DOT]COM

Friday, 28 December 2012

Bad News From Me :(

Assalamualaikum semua .
Apa khabar ? Sihat ?. Hehe .


Hai semua ! Korang apa khabar ? Sihat ke tak ? Kalau korang sihat Alhamdulillah lah :) Izzah demam sikit ni . Mengada kan ? Bila nak start sekolah baru nak demam . Sebelum-sebelum ni tak nak demam pulak .
Hmm , tak apa lah . Never mind Never mind (:

Okay. I have bad news :'( Ya lah , sekolah dah nak mula kan ? Kenalah Izzah tutup account fesbuk , twitter dan blog kesayangan Izzah ni . Waaaaa ,,, nangis suda ~ .Ok. Jadi , Izzah kenalah rehatkan sekejap account-account Izzah ni . Yang paling Izzah sayang nak tinggalkan adalah twitter .. Followers turun ~ Ahh , fine ! Hmmm :'/ .

Korang apa cerita? Siapa parents dia tak suruh tutup tu thankful jela . Nasib korang baik . Tapi jangan tinggal belajar pulak ! Siapa nak UPSR next year , good luck k ! Izzah sentiasa doakan korang berjaya dan prestasi murid menaik balik pada tahun hadapan .

"Dear School , I miss you and I love to meet my friends and you too . But , I also want to meet my holiday . I don't know how to control this feelings... Hmm"
Siapa yang faham tu baguslah . Siapa yang tak , tak apa . Bukan berdosa pun kalau tak tahu , hahha . Izzah rasa kalau korang suka nak berblog semua ni , bagus jugak kerana blog ni kena banyak membaca tau . Kalau malas nak baca entry orang tu baik tak payah . Bela jela dari web tu , Haha padan muka kena halau dengan author tu ..

Eit eit ! Tukar topik pulak sorang minah KL ni . hahaha . Izzah sekarang tak rajin nak type-type dah . Macam dah sampai penghujungnya . Izzah dan korang semua akan berpisah dalam tempoh yang agak lama .. Hmm , sayangnya nak tinggalkan dunia berblogging ni . Hmm , tak apalah . Just accept it rite ? Mmm .

Baiklah , kita dah sampai ke penghujungnya . Tibalah masanya untuk Izzah ucapkan Selamat Tinggal ke semua bloggers-bloggers yang sudi meng-follow blog Izzah yang tak seberapa ni . InsyaAllah tahun depan masa bulan 12 kita berjumpa lagi :)


ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT TINGGAL DUNIA BLOG !!!!!!! :'D

Wednesday, 26 December 2012

Sekolah Dah Nak Bermula ! :D

Assalamualaikum semua c(:


Hai kawan-kawan sekalian . Izzah di sini hanya nak share dengan korang tentang sekolah yang dah hampir
nak bermula ni . Korang tau tak start sekolah bila? Izzah rasa , next week punya rabu dah start sekolah . Sebab mak Izzah kata next week is new year . Wohoo ! Can't wait :)

Korang dah ready nak bersekolah ? If dah ready bagus lah tu :) Izzah nak share apa yang Izzah dah complete and apa yang belum complete lagi . 

 Beg Sekolah .
☑ Alat tulis .
☑ Bekas Pensil 
☑ Buku 
☑ Kasut
☑ Baju
☑ Tudung
☑ Stoking

Yeah. Izzah punya semua tu dah complete . So , korang semua macam mana ? Mesti hebat-hebat belaka korang punya persiapan lagi-lagi kalau kaya . iPhone bagai dia nak bawak pergi sekolah . Sorry lah ya , sekolah bukan tempat untuk nak show off semua ni okay ? Ok .

Korang punya beg sekolah macam mana ? Is it cool/awesome ? haha . Izzah punya very very unique cause it's square . Haha , very strange right ? But it's awesome . Ok dah terlajak sampai speaking puak dah sorang minah ni . Haha ok . Izzah punya hello planet . It's black and white :3

Korang punya mesti lebih unique ni . Izzah dah tau sangat dah. Ada lagi masih membawa beg berwarna pink kan ? haha . Btw , pink is pretty what? Sweet colour ah tu . Girls memang pink ! Haha . Izzah memang suka ah pink dari dulu . 

Izzah pun bukan bertenaga sangan nak type panjang panjang ni . Izzah pun dah penat . Nanti Izzah buat lagi entry baru ya ! Baca tau ! Baca ! Jangan tak baca ! Haha .

MAAF LAH KERANA ANDA KENA BACA ENTRY
YANG PANJANG LOTEY NI . TOLONG 
IZZAH BOLEH? TOLONG FOLLOW TWITTER
IZZAH PLEASE :3 
Klik "Twitter Izzah" tu untuk follow ya .
Terima kasih so much ! Hehe :3

Baiklah Izzah akhiri entry ini dengan ucapan ribuan terima kasih kerana sudi jenguk blog Izzah ni
sekejap . Assalamualaikum . 

SHAH ALAM , PEACE YO ! :)



Sunday, 9 December 2012

Tutorial : HTML TAG .

Assalmualaikum . 
Hye ^_^v.


Kali ni Izzah nak buat tutorial pasal HTML TAG . Jika tak tau , tak apa . Nanti bila korang baca benda ni ,
korang faham la . Ok ? .. JOM MULAKAAANNN ! :)


1) <b> YOUR TEXT </b>
-Tulisan akan menjadi BOLD
-Contoh : PERFECT

2) <i> YOUR TEXT </i>
-Tulisan kan menjadi ITALIC .
-Contoh : PERFECT

3) <u> YOUR TEXT </u>
-Tulisan akan menjadi UNDERLINE
-Contoh : PERFECT

4) <s> YOUR TEXT </s>
-Tulisan akan menjadi Strikethrough
-Contoh : PERFECT

5) <b><i><u> YOUR TEXT </b></i></u>
-Anda boleh gabungkan semua sekali .
-Contoh : PERFECTKAN

                                                              PENTING!!!
#Yang underline tu kalau korang buat kat blog , jadi macam biasa je tau . Yang tu jadi macam tu
sebab Izzah dah settingkan jadi macam tu bila Izzah underline so jangan takut .. 

Jika korang nak request yang lain , just bagitau Izzah ok ! Sebab ada banyak lagi cuma dah malas nak type. Hehe :) Oklah .

Sampai di sini saja entry Izzah buat kali ni . Sekian Terima Kasih ! Assalamualaikum ! :)


Saya taip sahaja .

Assalamualaikum .
Hye korang ^_^v .



Gambar di atas dan title entry kali ni tak maknakan apa-apa . Saja je letak gambar , can't ? Haha . Ok , now Izzah tak nak bercerita panjang dan Izzah cuma nak beritahu . Kalau awak ejek orang lain , cuba fikir dulu diri awak tu dah perfect sangat ke . 

Dia manusia dan awak manusia betul ? Jadi , kenapa nak mengejek dia . Ya , dia memang tak sempurna . Awak pun sama . Semua orang dalam dunia ini mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri . Dia ada buat masaalah kat awak ke ? Tak ada kan .. Jadi tak payah nak pokpek lebih sangat . Tapi kalau pokpek benda baik tak apa lagi .

Izzah perhatikan tingkah laku kawan-kawan Izzah di sekolah , memang ada yang pendek , gemuk , tak berapa pandai dan banyak lagi . Cuma kan Izzah dah kata tadi , semua orang dalam dunia ni ada kelebihan dan kekurangan sendiri . Mungkin kekurangan dia gemuk itu pasal lah dia gemuk . 

Ini satu nota .... 

Fikir sebelum cakap ya . Jika perkara itu tidak betul , malu lah dibuatnya nanti ..

Baiklah . Sampai di sini sahaja entry  buat masa ni .

Sekian Terima Kasih . Assalamualaikum ! :)






Freebies : Simbol menarik untuk korang .

 Assalamualaikum .
Hye ^_^v .


Hai korang ! Kali ni Izzah nak sharekan sedikit simbol untuk korang . Korang boleh terus copy je apa yang korang suka yee ? Hehe ....

Tapi Izzah nak kasi kredit semua simbol ni to : Wan Hazel ..



Æ æ ❖

{。^◕‿◕^。} (◕^^◕) ✖✗✘♒

♬✄ ✂✆✉✦✧♱ ♰♂♀☿❤❥ ❦❧

™®©♡♦ ♢♔♕♚♛★ ☆✮ ✯☄☾☽

☼☀☁☂☃☻ ☺☹ ☮۞۩ εїз☎☏¢

☚☛☜☝☞☟✍

✌☢☣☠☮☯ ♠♤♣♧♥ ♨๑❀✿ ψ☪☭

♪ ♩♫℘ℑ ℜℵ♏ηα ʊϟღツ回 ₪™ ©®¿¡½⅓

⅔¼¾⅛⅜⅝⅞℅

№⇨❝❞ ◠◡╭╮╯╰ ★☆⊙¤㊣

★☆♀◆◇↑↓→ ←↘↙♀ ♂┇┅﹉﹊

﹍﹎╭╮╰╯ *^_^* ^*^ ^-^

^_^ ^︵^∵∴‖ ︱︳︴﹏

﹋﹌♂♀ ♥♡☜☞☎ ☏⊙◎☺☻ ►◄

▧▨ ♨◐◑↔↕ ▪▫☼♦▀ ▄█▌▐ ░▒▬♦◊

◦☼♠♣▣ ▤▥▦▩ ぃ◘◙◈♫ ♬♪♩♭♪ の☆→あ £❤

。◕‿◕。✎✟ஐ ≈๑۩ ۩.. ..۩۩๑ ๑۩۞۩๑ ✲

❈➹ ~.~◕ ‿-。☀☂☁ 【】┱┲❣ ✚✪✣ ✤✥

✦❉ ❥❦❧❃ ❂❁❀✄☪ ☣☢☠☭♈

✓✔✕ ✖㊚㊛ *.:。 ✿*゚‘゚・ ⊙¤㊣★☆

♀◆◇回□〓

→←↘↙ ♀♂┇┅﹉ ﹊﹍﹎ ╭╮╰╯ *^_^*

^*^ ^-^ ^_^ ^︵^∵ ∴‖ ︱︳ ︴﹏﹋﹌

♂♀♥♡☜ ☞☎☏⊙ ◎☺☻

►◄ ▧▨♨◐◑ ↔↕ ▪▫ ☼♦

▌▐░▒▬ ♦◊◦☼ ♠♣▣▤▥ ▦▩ぃ◘◙ ◈

♫♬♪ ♩♭♪の☆ →あ£❤。 ◕‿◕。 ✎✟ஐ≈

๑۩۩.. ..۩۩๑๑۩۞ ۩

๑✲❈ ➹ ~.~◕‿-。 ☀☂☁【】

┱┲❣✚ ✪✣✤✥ ✦❉❥❦

❧❃❂❁❀ ✄☪☣☢☠ ☭♈ ✓

✔✕✖㊚ ㊛ *.:。✿*゚ ‘゚・ ◊♥▫■๑»«¶

ஐ©† εïз♪ღ♣ ♠•± °•ิ.•ஐஇ *×○▫

♂•♀◊©¤ ▲↔™®☎ε їз♨ ☏

☆★ ▽△▲ ∵∴∷ #♂♀♥♠♣

♧♤♧ ♡♬♪ ♭♫♪ﻬஐღ ↔↕↘••● ¤╬﹌

▽☜♥☞ ♬✞♥♕☯☭☠☃ ─ ━

▰ ▱◆ ◇ ◈ ◉ ◊ ○ ◌ ◍ ◎ ● ◐ ◑ ◒ ◓ ◔

◕ ◖ ◗ ◘ ◙ ◚ ◛ ◜ ◝ ◞ ◟ ◠ ◡ ◢ ◣

◤ ◥ ◦ ◧ ◨ ◩ ◪ ◫ ◬ ◭ ◮ ◯ ◰ ◱ ◲ ◳ ◴ ◵ ◶ ◷

◸ ◹ ◺ ◻ ◼ ◽ ◾ ◿ ☀ ☁ ☂ ☃ ☄ ★ ☆ ☇ ☈

☊ ☋ ☌ ☍ ☎ ☏ ☐ ☑ ☒ ☓ ☔ ☕ ☖ ☗ ☘ ☙

☟ ☠ ☡ ☢ ☣ ☤ ☥ ☦ ☧ ☨ ☩ ☪ ☫ ☬ ☭ ☮ ☯

☰ ☱ ☲ ☳ ☴ ☵ ☶ ☷ ☸ ☹ ☺ ☻ ☼ ☽ ☾

☿ ♀ ♁ ♂ ♃ ♄ ♅ ♇ ♔ ♕ ♖ ♗

♘ ♙ ♚ ♛ ♜ ♝ ♞ ♟ ♠ ♡ ♢ ♣

♤ ♥ ♦ ♧ ♨ ♰ ♱ ´ ῾ ‖ ‗ ‘ ’ ‚ ‛ “ ” „ ‟ † ‡ • ‣

․ ‥ … ‧ 
 
 ‪ ‫ ‬ ‭ ‮   ‰ ‱ ′ ″ ‴ ‵ ‶ ‷ ‸ ‹ ›

※ ‼ ‽ ‾ ‿ ⁀ ⁁ ⁂ ⁃ ⁄ ⁅ ⁆ ⁊ ⁋ ⁌ ⁍ ⁎ ⁏ ⁐ ⁑ ⁒ ⁓ ⁔

∕ ∖ ∗ ∘ ∙ √ ∛ ∜ ∝ ∞ ∟ ∠ ∡ ∢ ∣ ∤ ∥ ∦ ∧ ∨ ∩ ∪

∴ ∵ ∶ ∷ ∸ ∹ ∺ ∻ ∼ ∽ ∾ ∿ ≀ ≁ ≪ ≫

≬ ≭ ≮ ≯ ≰ ≱ ≲ ≳ ≴ ≵ ≶ ≷ ≸ ≹ ≺ ≻ ≼ ≽ ≾ ≿ ⊀

⊁ ⊂ ⊃ ⊄ ⊅ ⊆ ⊇ ⊈ ⊉ ⊊ ⊋ ⊌ ⊍ ⊎ ⊏ ⊐ ⊑ ⊒ ⊓ ⊔ ⊕ ⊖ ⊗ ⊘ ⊙

⊚ ⊛ ⊜ ⊝ ⊞ ⊟ ⊠ ⊡ ⊬ ⊭ ⊮ ⊯ ⊰ ⊱ ⊲ ⊳ ⊴ ⊵ ⊶ ⊷ ⊸ ⊹ ⊺ ⊻

⊼ ⊽ ⊾ ⊿ ⋀ ⋁ ⋂ ⋃ ⋄ ⋅ ⋆ ⋇

⋈ ⋉ ⋊ ⋋ ⋌ ⋍ ⋎ ⋏ ⋐ ⋑ ⋒ ⋓ ⋔ ⋕

⋖ ⋗ ⋘ ⋙ ⋚ ⋛ ⋜ ⋝ ⋞ ⋟ ⋠ ⋡ ⋢ ⋣ ⋤ ⋥ ⋦ ⋧ ⋨ ⋩ ⋪ ⋫ ⋬

◿ ☀ ☁ ☂ ☃ ☄ ★ ☆ ☇

☊ ☋ ☌ ☍ ☎ ☏ ☐ ☑ ☒ ☓ ☔ ☕ ☖ ☗

☘ ☙ ☟ ☠ ☡ ☢ ☣ ☤ ☥ ☦ ☧ ☨ ☩ ☪ ☫ ☬

☭ ☮ ☯ ☰ ☱ ☲ ☳ ☴ ☵ ☶ ☷ ☸ ☹ ☺ ☻ ☼

☽ ☾ ☿ ♀ ♁ ♂ ♃ ♄ ♅ ♇

♎ ♏ ♐ ♑ ♒ ♓ ♔ ♕ ♖ ♗ ♘ ♙

♚ ♛ ♜ ♝ ♞ ♟ ♠ ♡ ♢ ♣ ♤ ♥ ♦ ♧ ♨ ♰ ♱ ☫



Baiklah . Ni je simbolnya . Jadi kalau nak ambil , copy jelah . Izzah izinkan . Boleh lah korang bawak merayap pergi kat twitter ke , facebook ke , tumblr ke . Mana-mana je lah ok .. Baiklah ..


Selamat Mengcopy ! Sekian Terima kasih . Assalamualaikum ! :)

Saturday, 8 December 2012

Freebies : Doodle Muslimah Berfesyen .

Assalamualaikum .
Haii ^_^v .

Kali ni Izzah nak bagi korang sedikit freebies . Dah lama jugak Izzah tak kasi korang freebies kan ? Sekarang Izzah nak pamerkan doodle-doodlenya . *ceh pamirkan konon .haha





http://4.bp.blogspot.com/-IeZrMI4HzQE/T6ZMtl2xpLI/AAAAAAAAA0M/CHTgcJRFdnE/s320/kartun+muslimah+jubah+kuning.jpg


 

http://1.bp.blogspot.com/-rxu-meQsTTc/T6ZMkQnP9tI/AAAAAAAAA0E/BXqkOZJw0Iw/s320/kartun+muslimah+jubah+hijau1.jpg



http://2.bp.blogspot.com/-5hsE6HR8I2U/T6ZMb-yN1OI/AAAAAAAAAz8/oGao9obE04c/s320/kartun+muslimah+jubah+grey+polka+dot.jpg


 

http://2.bp.blogspot.com/-ct50W-U5bfE/T6Y9Jj3r2rI/AAAAAAAAAyw/yqI9edVfV8U/s320/kartun+muslimah+jubah+biru.jpg


 

http://4.bp.blogspot.com/-4SomikiMEOo/T6Y9YIyiWUI/AAAAAAAAAzA/CS9Jj5kC5Gk/s320/kartun+muslimah+jubah+pink+biru.jpg


 

http://1.bp.blogspot.com/-BAnQiuwRHW4/T6Y9sEzl4KI/AAAAAAAAAzQ/Qp4z5zv1Vf4/s320/kartun+muslimah+jubah+pink+hitam.jpg


 

http://3.bp.blogspot.com/-B2tgt2Smha0/T6Y9x3asOJI/AAAAAAAAAzY/fIx-63p9XYo/s320/kartun+muslimah+jubah+pink.jpg


 

http://2.bp.blogspot.com/-gMgaLOAglIw/T6Y9cn13brI/AAAAAAAAAzI/aa2KQLwXXYQ/s320/kartun+muslimah+jubah+pink+biru1.jpg


 

http://4.bp.blogspot.com/-dApghukA81w/T6Y93R1Uo_I/AAAAAAAAAzg/C8WKNdOJtlk/s320/kartun+muslimah+jubah+purple.jpg




Tak secantik mana pun doodle-doodle ni kan ... Apa-apa pun , kalau nak ambil komen tau ! Doodle-doodle ni boleh dijadikan doddle , dan banyak lagi ..





jom berselawat ke atas Nabi S.A.W sebanyak 11x kerana Allah taala. 

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Allahumma solli `ala muhammadin wa`ala ali muhammad...
 Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya.



                             Sekian Terima Kasih . Assalamualaikum !!! :)


Doodle credit to : Iznie






Friday, 7 December 2012

Tutorial : Cara Letak Top Commentor

Assalamualaikum semua . 
/^_^\


Izzah dapat request dari beberapa blogger untuk membuat Top Commentor . Jika tak tau ,meh Izzah taukan:


Seperti gambar di atas lah . Jadi jom mula dengan Bismillahirrahmnirrahim ..

1. Dashboard > Layout > Add gadget > HTML/JavaScript .

2.Copy kod ni dan pste di ruangan tu :

<!-- Top Commentators Cloud Start
(c) 2010 Blogger Sentral. Original code by http://www.bloggersentral.com/. Please do not remove this credit and the &#8220;Get this commentators widget&#8221; link at the bottom of the code.-->
<div style="text-align:justify;line-height:1.2;">
<script type="text/javascript">
function cCloud(feed) {
max = 0;
min = 10000;
//finding highest and lowest count
for (i=0;i<feed.count;i++)
{
ccCount = feed.value.items[i].commentcount * 1;
if (ccCount > max)
{
 max = ccCount;
}
if (ccCount < min)
{
 min = ccCount;


ccCountD = "";
display = "";
for (j=0;j<feed.count;j++)
{
ccdiff = feed.value.items[j].commentcount - min;
ccFontsize = 80 + (ccdiff * 100) / (max - min) + "%";
ccUrl = "'" + feed.value.items[j].authorurl + "'";
ccCountD = "(" + feed.value.items[j].commentcount + ")";//comment count
ccName = feed.value.items[j].title + ccCountD;
ccLName = "<a style='font-size:" + ccFontsize + "' href=" + ccUrl + " target='_blank'>" + ccName + "</a>";//clickable commentator name
display = display + ccLName + " ";
}
document.write(display);
}
</script>
 <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
 YourBlogUrl=http://www.izzahashari.blogspot.com/
 &Exclusions=Izzah Ashari
 &ShowHowMany=10
 &Order=frequency
 &_callback=cCloud
 &_id=cfa196644e1d6159c9183548c4b5e2f5
 &_render=json" 
type="text/javascript"></script>
</div>

<!-- Top Commentators Cloud End -->
NOTE 
 IZZAH : Tukar dengan URL BLOG korang dan Nama Blog korang .

3. SAVE .

Jangan lupa tinggalkan komen ya ! :) .

Assalamualaikum ! :)


Credit to : LyssaSecret





Hormat-menghormati sesama sendiri .

Assalamualaikum semua .

Hai korang . Kali ni , Izzah nak kongsikan sikit pasal "Hormat-menghormati" . Ya , hormat ni memang bagus.Tapi , Izzah nak bagi tau sikit . Selama ni Izzah nampak ada sedikit kesalahan tentang "hormat-menghormati" ni .

Baiklah , jika kanak-kanak perlu menghormati orang tua , mengapa pula orang tua tidak perlu
menghormati kanak-kanak ? Sebenarnya , memang perlu . Baiklah , Izzah akan jelaskan
lagi apa kesalahan di sini .

Contohnya Izzah akan bagi dialog dan baca lah .

Adik : Assalamualaikum kakak .

Kakak : Waalaikumussalam adik . Ha , nak apa ?

Adik : Nak guna komputer tu sekejap boleh tak
                        kakak ?

Kakak : Tak payah lah ! Kau bukan reti guna pun .
              Mengada-ngada . Gedik ! Pergi sana ! Dah , jangan nak
              menyampuk lagi ! Shuhh !

Adik : Ok . *menangis*

Baiklah . Ini contoh dialognya . Cuba tengok , adiknya mintak elok-elok dan kakaknya marah
macam tu . Tak baik kan ? Tengok . Sampai adik dia pun dah menangis . Ini satu nota . Baca lah :

Jika kanak-kanak cuba untuk meminta atau berkata sesuatu , jangan marah mereka kerana itu
akan membuat mereka sakit hati dan boleh menyebabkan mereka
menangis . Jadi , hormatilah kanak-kanak .
Jadi , janganlah berkeras hati sangat dengan kanak-kanak . Mereka tu kecil lagi . Jadi , janganlah
sakitkan hati mereka . Nanti mereka menangis kita jugak yang susah . Tau taulah kanak-kanak
memang kuat merajuk lagi-lagi bila ada masaalah dengan kawan mereka . Dah tentu tak akan bercakap
sehingga seorang dari mereka meminta maaf . Tapi , tak tau lagi dengan ikhlas atau terpaksa .

Sampai sini sahaja entry Izzah kali ni . Tetapi , jangan lupa baca entry yang akan datang ! Terima
kasih kerana membaca blog ini .

Assalamualaikum . Nainkali datanglah lagi jenguk blog ni :) Terima kasih .

Thursday, 6 December 2012

More about Twitter and Instagram .

Assalamualaikum semua .


Korang tau maksud burung biru tu ? Burung biru tu adalah LOGO TWITTER . Tapi kalau korang tak
pernah nampak bermakna korang tiada satu akaun pun kat twitter betul ? Sebenarnya , twitter dan facebook sama je . Cuma ramai lagi pengguna facebook . Kalau ada twitter pun mesti jarang guna kan .

Facebook ni boleh video cam , chat , add orang dan semua tu betul ? Tapi apa kurangnya twitter ? Twitter boleh mention , direct message , follow dan lain-lain .Jika nak tau apa semua tu , tengok di perenggan bawah ni .

Jika di twitter , mention ni macam conversation lah . Kalau text message panjang-panjang tu orang panggil conversation kan ? Sama jugak kat twitter . Jadi mention korang dah tau right ? Izzah nak kongsi pasal direct message pula. Baca perenggan bawah .

Direct message sama macam private message di facebook . Tiada perbezaan dan kegunaannya lebih kurang sama sahaja . Jadi , tak susah mana pun guna twitter . Best adalah . Hahaha

Baiklah , kalau facebook boleh add orang , kenapa twitter tak boleh ? Sekurang-kurangnya twiter boleh follow orang . Lebih kurng sama je dengan facebook . Tapi pendapat Izzah , facebook lagi best :) Hehe . Ok . Habis topic twitter .


Ha , ni apa apulak ? Camera ? Tak lah . Ni lah logo Instagram . Jika nak tau , Instagram ni tak lah popular sangat . Cuma bagi Izzah best . So , kalau takda akaun , boleh buat . Bagi yang dah ada , 
follow Izzah ! username Izzah : izzahashari . 

Baiklah , Izzah tak tau benda lain lagi nak cakap pasal Instagram . Jadi Izzah tamatkan entry
ni dengan Assalamualaikumwarahmatullahiwabarokatuh . 




Tutorial : Masukkan Blog Dalam Google Search Engine .

Assalmualaikum semua .

Harini Izzah bukan nak buat tutorial . Cuma nak berkongsi . Ok . Umm , Izzah dapat satu request di
laman CBOX Izzah . Dari fauzi namanya . Izzah kasi bukti :) Hehehehe .


Umm .. Izzah tak tau jadi kalau nak buat sila pergi ke blog ni : CLICK YO
Ikut tuto yang dia dah bago ok ? Dan dia ada beri sedikit penjelasan tentang tu . 
Terima kasih sebab jenguk blog ni . Ok .

Assalamualaikum . :)

Tutorial : Underline with background .

Assalamualaikum semua . ^_^v .

Harini Izzah nak buat tutorial mengenai underline with background . Kalau tak faham , meh Izzah fahamkan .

                                                                    I'm sure Izzah 
                                   Okay . Kat atas ni macam ada background kn ? Izzah tak buat apa-apa
                                            pun . Just underline . Nak belajar ? Ikut step-step ni . :)


1. Dashboard > Template > Edit HTML > Proceed > Tick Expand Widget Templates .

2. Tekan CTRL+F serentak dan search code ni :

u {
3.Jik tak jumpa , search kod ni pula :

/* Header  
Jika dh jumpa , letak kod di nombor 2 di ATAS kod tu .

4.Now , copy kod ni dan pastekan di BAWAH  code nombor 2 tu :

text-decoration:none;
background: #F5A9D0;
color: #FFFFFF;
border-radius: 5px;
padding-top: 1px;padding-bottom: 1px;padding-left: 2px;padding-right: 2px;
}

NOTE
IZZAH : Warna background .
IZZAH : Warna font .

5.Preview jika tiada error , silakan SAVE :) 

Jika sudi , komen ye :)

Assalamualaikum ! :)

Saya dah ready untuk berblog balik

Assalamualaikum semua .

Izzah dah lama tak berblogging right ? So Izzah ambil harini untuk edit blog . Alhamdulillah
menjadi dan tak ada banyak masaalah . Sebenarnya , Izzah tak tau apa nak tulis
lagi ni . Cause I'm tired and bored . But I'm still happy .

For tutorial , boleh request or tunggu je apa Izzah buat . Tapi "tunggu" tu lama lah sebab
I have no idea . So , kalau request lagi cepat lah Izzah buat . Hehe ,
okay ? Thank you .

Saya tamatkan entry ni dengan Assalamualaikum :D

Sunday, 7 October 2012

Lamanya Tak On !! -.-

Assalamualaikum . ^_^v

Hai . Izzah dah lama tak on kan ? Jarang on sebab sekarang kan musim peperiksaan . Izzah free harini ~ sebab kan demam tak paya pergi sekolah . Sebenarnya , sekarang waktu rehat Izzah , but , Izzah ambil kesempatan nak on kejap . Twitter je lebih , sekarang blog pulak :D

Rasanya , jarang orang komen kat post korang kalau korang tak popular kan ? But , nak buat macam mana kan ? ok . Izzah nak edit blog kejap ...

Assalamualaikum :D

Saturday, 30 June 2012

Tutorial : Tulisan Berwana Bagi Ayat Di Bawah Setiap Post .

Assalamualaikum .

Okay , Izzah rasa tuto ni agak senang . Jadi korang taw kan Ayat Di Bawah Setiap Post tu ? Takkan tak tau ... So , kan kalau normal warna hitam .. But know , kita nak buat jadi berwarna warni ... Satu warna je la k :D So , kalau korang dah tau kegunaan dia macam mana , LET'S START !

Firstly We Must ?

1.Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Template.

2.Tekan Ctrl+F dan search kod ni :

<data:post.body/>

3.Dah jumpa ? K , copy kod ini :

<hr/><center><span style='color: #000000;'><b>Ayat korang di sini </b></span></center><hr/>   

4.Then , pastekan di bahagian BAWAH kod yang korang dah cari tadi .

IZZAH : Kod warna boleh dapatkan DI HAWAII
IZZAH : Tulislah apa-apa ayat korang kat situ ye .

5.Bila dah siap tukar semua , PREVIEW dulu .

6.Kalau menjadi , you all boleh terus SAVE template you all tu ye .

Selamat Mencuba . Komen ya :D

Source : lyssasecret .



Saturday, 26 May 2012

Penat xD

Assalamualaikum .

Hai semua ^_^v . Izzah memang PENAT and BORING tahap GHABAN ! Tak taw la apa nak buat sekarang ni ... So , Layan blog kejap lah . Hehe ! Sekarang rasanya , Izzah tak nak buat Tutorial ... Izzah rasa , only kat Twitter Tutorial je yang Izzah akan tambah .....

Izzah memang penat , cuti ni , kasi lah Izzah layan twitter Izzah kejap .... Please? Ok . Hehe . Memang rasa nak buat Post ni panjang skit , tapi rasa macam tak taw apa nak cerita :) Hehe . Mungkin rasa macam boring baca post Izzah je kan ? Hehe .

Izzah pun rasa , korang ni  , mesti boring dengan Izzah punya post je kan .. Hehe :) Izzah tak lama pun buat benda bodoh ni ,, Hehe ! Ok Lah , malas nyaaaaaa . Bye :)

Assalamualaikum :)

Hehe !!!!! Saja je nak letak blockquote :P HAHA ,, . Assalamualaikum ! BYE !

Saturday, 19 May 2012

Lawatan SRI DARUL IQRA

Assalamualaikum .

Hai semua ^_^v . Semalam iaitu hari SABTU (19/5/2012) Izzah and sekolah agama SRI DARUL IQRA Izzah pergi lawatan . its so best lah :) Izzah enjoy ! But my one friend who my best friend gedik skit and selfish jugak lah kan . Dia tu mengada-ngada rasa nnak hentam je dia selama ni taw ? Derr .

Ok . First lawatan kita orang semua pergi ke CHOCOLATE FACTORY BERYLS . Kat Serdang .... Izzag rasa chocolate dia memang agak pahit . And Izzah ttak pernah rasa coklat TIRAMISU tu ... huhu :) So sekarang , Izzah berpeluang untuk merasa nya lah kan . Chocolate BERYLS yang mulanya hanya dari KOKO . Lepas tu jadi lah pulak Serbuk Koko :)

Lawatann seterusnya kitaorang semua pergi ke .... TAMAN RAMA-RAMA KUALA LUMPUR ! Best lahhhh , banyak rama-rama kat sana and ada jugak ikan , tortoise and paling Izzah terkejut Tortoise hidung BABI ? Korang taw mesti tak wujud , tapi Izzah nampak dengan mata Izzah sendiri and ia WUJUD , k ? :)

Lawatan seterusnya pergi keee ........... TAMAN BURUNG ! Woooooooooooo ...... Izzah takut burung berak so pakai CAP , haha . Izzah nampak pelbagai jenis burung yang ada kat dunia ni . Izzah kasi OSTRICH makan jugak :) Best , masa Izzah nak kasi tu , dia terus je tarik . Haha , rasa menggelikan and takut skit . Izzah and kawan-kawan Izzah ada cakap dengan satu burung ni nama dia KOKO yang berasal dari AUSTRALIA . Best ...

Lepas tu kitaorang semua pergi makan dulu kat MASJID NEGARA ,,,, hehe :)

Lawatan terakhir , PETROSAINS SURIA KLCC ! Woooah ~ Memang tak best ! Sebab tak naik yang bulat tu , apa tah nama dia ?? umm ... kita oeang semua tengok wayang 3D kat situ ... memang kitaorang semua enjoy banyak-banyak lah kati situ , padahal tk bleh pergi beli barang pun kat situ .. kuang hascham :P

Ok . lepas tu , dah siap semua lawatan , balik ke KAFA SRI DARUL IQRA tu ..... memang penat and Izzah enjoy .. gila best dohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ! hahahha ...

Ok , sampai sini je kah yang Izzah nak ceritakan dengan korang ye :)
-AND JANGAN LUPA COMMENT JUGAAA-

ASSALAMUALAIKUM :)

Friday, 20 April 2012

Tutorial : Cara Buat Watemark .

Assalamualaikum .

Hai semua ^_^v . Apa khabar ? Izzah memang jarang buat tuto . Tapi sekarang ni Izzah rajin skit . So buat lah :) Hehe . Korang nak taw tak macam mana nak buat watemark ? Wait be4 that .


PERHATIAN !!!
TUTO INI HANYA
MENGGUNAKAN 
PHOTOSCAPE!
HARAP MAKLUM!!!


Okay jom sambung :)

1.Korang buka photoscape korang .

2.Korang pilih "Editor" .

3.Korang nampak tak yang belah kanan korang atas tu ada tulis "menu" . Klik .

4.Ok . Lepas korang klik , korang pilih "New Photo" .

5.Korang pandai-panadai lah nak adjust berapa besar korang nak buat watemark korang tu .

6.Okay . Bila dah adjut . Korang pun dah puas hati . Jom sambung , Tapi kalau tak puas hati lagi adjust lagi .

7.Korang nak tulis apa-apa . Korang nampak tak bawah korang tu ada "Home , Object , Crop , Tools" . Korang pilih "OBJECT" .

8. Okay then kat tepi tu ada gambar "T" . Yang satu bukan yang  dua !! . CLICK .

9.Then korang tulis lah apa-apa yang korang nak tulis . Korang boleh pilih font okay .

10.Lepas korang dah puas dengan watemark korang tu . Dah cantik dah semua . "SAVE" .

11.Then bila korang nak upload photo kat blog korang tu . Jangan lah lupa letak je lah watemark korang tu ! Letak di bahagian mana-mana pun yang korang selesa . Ok ?

Okay . Izzah nak cakap GOOD LUCK xD
Kalau dah guna tu mintak credit Izzah . Izzah yang buat tuto ni ."IM NOT COPY IT. OK?"

Comment juga kalau tak fahamm atau nak tanya apa-apa . Comment bila dah jadi tu :) Ok ? Huhu .
ASSALAMUALALIKUM :)

Sunday, 15 April 2012

Tutorial : Compose New Tweet Cara Mudah . "VERSI 2"

Assalamualaikum .

Hai semua ^_^v . Sekarang ni Izzah jarang kan update blog ? Haha . Sekarang masa Izzah guna tumblr .. Tapi takpaa . Izzah post skit-skit yeww ? Haha . Izzah nak ajar korang macam mana nak COMPOSE NEW TWEET CARA MUDAH . Ni versi 2 k .

Versi 1 tengok lah kat page tuto Izzah tu . Malas mau kasi link ^_^v . Huhu . Okay . Izzah mulakan sekarang . Nanti korang boring dengar Izzah bebel kan ? Haha . START xD


1 . Login Twitter > Home .

2. Korang ada keyboard kan . Okay , senang sangat . Kalau nak tweet tekan huruf "N" tu je . And keluar macam ni :


3. Now , korang tweet lah apa-apa . Senang je kan ? Hahaa .

Selamat Mencuba ^_^v .

Assalamualaikum .

Tuesday, 10 April 2012

Freebies : Stripes Background .



Assalamualaikum .

Hai semua ^_^v . Kali ni Izzah nak bagi korang sikit background lahh xD Haha . Stripes background ni ramai orang suka taw :) . Haha . Kalau nak jadikan sebagai background blog korang pun sesuai lahh :) Ok . Kalau nak guna makesure credit Izzah ye ? :) .


http://2.bp.blogspot.com/-mICJdhFLf5E/Tu6jtkwq39I/AAAAAAAADew/-DmNxziKpiw/s1600/k.png


http://3.bp.blogspot.com/-7zaAxS8MGTQ/Tu6juVtFAkI/AAAAAAAADe0/AIsaP78BLU0/s1600/a.png

 
http://4.bp.blogspot.com/-kCz0W--V9cA/Tu6jvOZL-tI/AAAAAAAADe8/M0CxOXAyuXE/s1600/b.png

 
http://3.bp.blogspot.com/-zqKP02F5LZ0/Tu6jvmJCWvI/AAAAAAAADfE/axchDh43d4M/s1600/c.png

 
http://3.bp.blogspot.com/-zezuzyc1JOE/Tu6jwQBvL-I/AAAAAAAADfM/L1Z1uKgxZ_Q/s1600/d.png

 
http://3.bp.blogspot.com/-WjjLn52ixaU/Tu6jw2Q7uXI/AAAAAAAADfU/d0h0ejbc6q4/s1600/e.png

 
http://3.bp.blogspot.com/-GN5-RsjgztI/Tu6jxvo6_PI/AAAAAAAADfY/bSMyD2FVr7Q/s1600/f.png

 
http://4.bp.blogspot.com/-yErjxbOirrk/Tu6jyDBz3TI/AAAAAAAADfg/bSWqiykcpAg/s1600/g.png

 
http://4.bp.blogspot.com/-qKfUKvF6q4k/Tu6jzFl3MjI/AAAAAAAADfk/H7FoxtOxFaI/s1600/h.png

http://4.bp.blogspot.com/-Xlgwe1P8vwc/Tu6jzl3_5jI/AAAAAAAADfs/WMzNyTz0alU/s1600/i.png 


Okay . Now , korang boleh lah nak guna :) make sure comment and credit jika nak guna untuk blockquote ke apa ke yee :) Hehe . Kalau korang nak guna untuk background blog ikut tuto ni > Background Blog . 


Help me by clicking here guys :)
Thanks xD

Assalamualaikum . Bye .

Saturday, 31 March 2012

How Your Marks ?

Assalamualaikum .

Hai semua ^_^v . Izzah nak bagi tau pasal Izzah punya MARKS UNTUK PEPERIKSAAN MASA TAHUN2 . So harap korang boleh komen , like and share kat facebook . *KOMEN TU KOMEN LE KAT SINI* ok . Let we check sama-sama .

HEREE xD :

KEPUTUSAN UJIAN 1 :)



KEPUTUSAN UJIAN 2 xD


KEPUTUSAN UJIAN 3 x)


KEPUTUSAN UJIAN AKHIR TAHUN (KE-4)




Ok . Ni Izzah punya keputusan . Nak tahu macam mana Izzah boleh buat ? Huhu . Tunggu Tutorial selepas ini . Ok . Harap korang komen . Huhu ... *HAPPY NYE AKU* .

Assalamualaikum ^_^v !



Friday, 30 March 2012

Dalam Satu KEJUTANN xD

Assalamualaikum .

Hai semua ^_^v . Izzah nak kata pasal "Dalam Satu KEJUTANN" ada apa ? ... *mesti lah ada hadiah =.="*
Okie dokie . Dapat kejutan baru di dalam hati .. Bhahahhahaha -.-". That's mean takkkk adaaa kejutan lama dahh ~ hahaha . Ok .

Rasa dah berhari-hari dah tak post kat blog . So kali ni ada mood pulak . So . Izzah ambil keputusan nak rehat kejap , nak pergikan stress . Sekarang semua stress dah pergi . Masa untuk 'BERBLOGGING' lah .. kahkah . Ok .

Izzah pun rasa macam nak post gambar lahh .. Jom tengok apa Izzah tengah buat sekarang ??



Hmm . Satu je baik tak payah . LOL . Hmm . Izzah rasa dah lewat untuk berjaga ni . Boleh Izinkan Izzah tidur dulu ? Kalau tak boleh , aku sepak kau sampai kepala .. NAK ? Kalau tak nak byee . NAK TIDUR :) 
-Be4 that ! KENA SOLAT- Huhu .

Assalamualaikum ^_^v !

Friday, 23 March 2012

Tutorial : Hover Link Tulisan Mengecil .

Assalamualaikum .

Hai semua ^_^v . Sejak kebelakangan ni , Izzah ada terima banyak request dari kawan bloggers lain . Izzah buat  Hover Link Mengecil . *Jika tulisan tu kecil sangat akan membesar ikut saiz yang korang tetapkan* Ok . Izzah guna untuk link-link kat blog Izzah ni . Sambung ~

1.Log in blog > Dashboard > Design > Edit HTML .
2.Cari kod ini dengan tekan Ctrl+F :

a:hover

3.Dah jumpa ? Ok .  Copy kod ni dan paste di bawah kod tadi .

font-size: 22px;font-weight: bold;text-decoration: none} 

4.NOTES :
IZZAH : Tukar dengan angka yang kecil jadi ia akan mengecil , jika tukar angka yang lebih besar maka hover itu akan menjadi besar .

5.Dah siap ? PREVIEW dulu , kalau tiada Error , Baru boleh SAVE .

Selamat Mencuba ^_^v .

Assalamualaikum .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This blog fully designed by IZZAHASHARI | Dont copy my tutorials or my entries ! | Alright reserved by IzzahAshari